Klassieke tv-tip: 'Manhattan' van Woody Allen

De film is op vrijdag 28 augustus om 23.50 te zien op NPO 2.

Momenteel is er in de filmhuizen van Nederland een retrospectief van filmmaker Woody Allen te zien. Een van de films die momenteel in de bioscoop draait is Manhattan. Maar wie geen tijd heeft om deze te bezoeken, kan ook thuis genieten van deze ultieme Woody Allen- film, die tot zijn beste werk behoort. Manhattan is namelijk vrijdag 28 augustus om 23.50 te zien op NPO 2

De film gaat over de 42- jarige Isaac die de kost verdient als succesvol schrijver van komedies op TV. Hij is al twee keer gescheiden en heeft een verhouding met Tracy, die maar 17 is. Isaacs vriend Yale heeft op zijn beurt weer een buitenechtelijke relatie met Mary. Wanneer Isaac en Mary elkaar ontmoeten zijn ze elkaars tegenpolen, maar ze blijken elkaar ook goed aan te vullen. Als Yale zijn relatie met Mary eindigt, lijkt Isaac vrij om iets met haar te beginnen. Ondertussen probeert Isaac z'n ex-vrouw Jill te overtuigen geen boek te schrijven over hun vroegere huwelijk.

Eigenlijk is Manhattan een ode aan New York, verpakt als een romantische komedie. In geen enkele andere van zijn films met New York als achtergrond (en er zijn er genoeg) weet Allen de stad zo prachtig weer te geven in werkelijk elke stijlvolle zwart- wit shot ondersteunt door heerlijke Gershwin muziek. Daarnaast heeft het verhaal al het cynisme over relaties en neuroses, die we van Allen mogen verwachten. Deze behoort zeker tot zijn beste werken en is meer dan de moeite waard om te ontdekken, of om nog een keer te bekijken.



NieuwsFilm

meest populair