Flashback Friday: 'It Happened One Night'

Klassieker uit 1934 met Clark Gable dat de eerste film was om Oscars te winnen voor zowel beste film, scenario, regie, acteur en actrice.

In het oude Hollywood studiosysteem hadden de acteurs en actrices eigenlijk niet zoveel te zeggen over hun carriere. De studio besliste en zelfs een hele grote ster moest zonder morren films maken, ook als ze een script iet zagen zitten of geen vrije dag hadden gekregen na de laatste afgeronde opnames. Grote sterren konden nog wel eens proberen te kijken of ze machtig genoeg waren om een gevecht aan te gaan met de studio, maar eigenlijk altijd tevergeefs. Want uiteindelijk moesten ze doen wat de studiobaas wilde. Opstandige sterren werden wel eens gestraft door uitgeleend te worden voor een kleine productie, zodat ze het wel zouden laten om weer in opstand te komen. Clark Gable werd aan Columbia geleend voor een kleine film om te leren wat zijn plek was en Colbert werd onder druk gezet en maakte met tegenzin deze productie. Beiden dachten dat als ze het maar snel zouden afronden, hopelijk niemand de film zou zien en de schade aan hun loopbaan mee zou vallen. Die kleine film was echter It Happened One Night en zou voor beiden een van de hoogtepunten uit hun carrières vormen.

Ellie Andrews is de verwende dochter van de rijke Alexander Andrews. Ze is stiekem getrouwd met de stuntpiloot King Westley, maar haar pa ziet dat huwelijk helemaal niet zitten. Hij 'ontvoert' zijn dochter naar zijn jacht en wil het huwelijk tussen de twee ontbinden. Maar Ellie springt overboord en probeert per bus terug te vluchten naar King. Op de bus komt ze de zojuist ontslagen journalist Peter Warne tegen. Als haar geld gestolen wordt, is ze op Peter aangewezen. Hij belooft haar terug te brengen naar New York als hij over haar mag schrijven. Maar natuurlijk slaat tussen de twee de vonk over.

Omdat Columbia niet veel geld had, moest de film in een razend tempo worden opgenomen. Juist die vaart en energie die je voelt als je de film ziet, maakt deze klassieker vandaag de dag nog net zo fris en vermakelijk. Alles klopt gewoon van de snelle grappen, de timing waarmee de acteurs ze eruit flappen tot de de chemie tussen Colbert en Gable. Voor regisseur Frank Capra werd hiermee de basis gelegd voor de screwball komedies waar hij hierna de ene na de andere van zou afleveren.

De film was zo een groot succes bij het publiek, dat bij een stripscene van Gable waarin bleek dat hij geen onderhemd droeg, de onderhemden uit de mode verdwenen. Ook bij de Oscars van dat jaar deed de film het goed en was het de eerste die de Big Five won namelijk beste film, scenario, regie, acteur en actrice. En terecht want It Happened One Night behoort nog steeds tot een van de meest energieke en grappige films die ooit zijn gemaakt.

Voor de liefhebbers nog een paar quotes:



NieuwsFilm

meest populair