Mogelijk toch boetes voor Nederlandse Popcorn Time gebruikers

Mogelijk toch boetes voor Nederlandse Popcorn Time gebruikers

Eerder leek de kans daarop klein.

Tim Kuik, directeur van stichting Brein, meldt dat het in de toekomst mogelijk gaat gebeuren dat Nederlandse gebruikers van de illegale streamingdienst Popcorn Time schadevergoedingen moeten betalen. Volgens Kuik wordt er door rechthebbenden gesproken over het beboeten van gebruikers van de dienst. Dat zou op korte termijn al kunnen gebeuren.

Brein blijft de voorkeur geven aan voorlichting, maar volgens Kuik staat het water bij steeds meer rechthebbenden (denk maar aan het nu failliete A-Film, eens de grootste distributeur van de Benelux) aan de lippen. In andere landen worden gebruikers van de dienst al aangeklaagd, dus de overstap naar Nederland is niet moeilijk voor rechthebbenden.

Vooral het gebruik van Popcorn Time maakt dit mogelijk. Omdat het via torrents werkt, is het IP-adres van gebruikers zichtbaar, waarmee ze gemakkelijk te achterhalen zijn. Via een civielrechtelijke procedure kunnen rechthebbenden internetproviders proberen te dwingen om de gegevens van gebruikers van Popcorn Time bekend te maken. Daarna kunnen schadevergoedingen geëist worden. Die lopen soms op in enkele duizenden euro’s.

Toch zou het een grote beleidswijziging betekenen, als inderdaad besloten wordt om gebruikers aan te klagen. Tot nu toe bleef Brein vooral voorlichting geven. Een jurist waar de NOS mee sprak, Arnoud Engelfriet, gelooft ook weinig van de woorden van Kuik. ”Hij heeft er natuurlijk ook belang bij om mensen bang te maken,” vertelde hij.

Is bovenstaande reden voor jullie om de dienst niet langer te gebruiken?



NieuwsFilm

meest populair