Flashback Friday: 'The Hunchback of the Notre Dame'

Flashback Friday: 'The Hunchback of the Notre Dame'

Maureen O' Hara, die in deze klassieker de rol van Esmeralda speelt, overleed deze week.

Deze week overleed een van de grootste nog levende sterren van de gouden tijd. Maureen O' Hara werd door haar rode haar en groene ogen ook wel de koningin van de Technicolor genoemd en speelde in allerlei verschillende genres rollen. Haar doorbraak kwam in 1939 met haar eerste Hollywood- film The Hunchback of the Notre Dame, waarin ze de zigeuner Esmeralda speelde.

De film speelt zich af in Parijs aan het einde van de 15e eeuw, tijdens de middeleeuwen. Bijgelovigheid is aan de orde van de dag en zigeuners worden vervolgd. De gebochelde Quasimodo, de klokkenluider van de Notre Dame, wordt door zijn misvormde uiterlijk gevreesd door de massa. Hij luistert naar Frollo, de man die hem als baby vond en heeft groot gebracht. Frollo heeft het voorzien op een zigeunermeisje genaamd Esmeralda. Hij heeft een hekel aan zigeuners, maar raakt toch verliefd op haar en denkt dat ze hem heeft behekst.Hij niet de enige die een oogje heeft op het meisje. Ook Quasimodo houdt van haar, omdat ze de enige is die medelijden met hem heeft en zich niet laat afschrikken door zijn uiterlijk. Daarnaast is soldaat Phoebus gek op haar, en zij ook op hem. Als Frollo merkt dat Phoebus degene is waar ze gek op is, wordt hij jaloers en wil hij haar doden.

In 1932 waren er al plannen om een geluidsfilmversie te maken van Victor Hugo's boek. Universal Pictures maakte al voorbereidingen voor een verfilming met John Huston als regisseur en Boris Karloff als Quasimodo. Deze kwam echter niet van de grond. Daarna werd Charles Laughton meerdere malen benaderd om Quasimodo te spelen, alleen zei hij telkens nee tegen de rol omdat hij het niet zag zitten om het voor Universal te maken. Toen RKO de rechten kocht, wilde hij wel in de huid kruipen van de gebochelde klokkenluider. Dit nam hij uiterst serieus. Zo bestudeerde hij de stille film met Lon Chaney en wilde hij de make- up zo overtuigend en afstotelijk mogelijk hebben. The Hunchback of Notre Dame werd gemaakt voor meer dan 2 miljoen dollar en was daarmee de duurste film die RKO Radio Pictures tot dan toe ooit had gemaakt. Alleen de Notre Dame nabouwen koste al 250.000 dollar.

De filmversie was niet helemaal trouw aan Hugo's boek, maar koos voor een gezelliger einde. Het was een enorm succes bij het publiek, die de symboliek opmerkte van de Tweede Wereldoorlog met Frollo als nazi en Quasimodo als slachtoffer van de tirannie. Voor O' Hara betekende deze eerste filmrol in Hollywood haar doorbraak, waarna ze een mooie carrière had vol uiteenlopende rollen in verschillende genres. Wie graag wil weten wat deze actrice zo bijzonder maakte, dient ook deze klassieker eens te bekijken.

Voor de liefhebbers nog een paar quotes:



NieuwsFilm

meest populair