Stichting Brein verstevigt aanpak illegaal uploaden

Stichting Brein verstevigt aanpak illegaal uploaden

De grote vissen worden binnenkort gevangen.

Stichting Brein gaat op grotere schaal uploaders van illegale content aanpakken. Tim Kuik, directeur van de belangenorganisatie van auteursrechthebbenden, meldt dit aan de NOS. ”Het gaat om mensen die echt als bron fungeren,” verduidelijkt Kuik de beslissing. ”We gaan kijken hoe vaak iemand in een termijn van twaalf weken uploadt.”

De opsporing gebeurt automatisch en zorgt dat het makkelijker wordt om het aantal gevallen dat aangepakt wordt van enkele tientallen naar enkele honderden per jaar moet kunnen groeien. Mensen die vaak bestanden uploaden of bestanden als eerste verspreiden worden aangepakt. Downloaders voorlopig nog niet, al weten we van eerdere berichten dat het wel tot de planning van Brein behoort om hen ooit aan te pakken.

Schikkingen bij Stichting Brein zijn niet zo duur als in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, waar soms miljoenen dollars aan schadevergoeding betaald moeten worden aan filmstudio’s. In Nederland bedroeg de hoogste schikking tot nu toe 12.500 euro. Providers hebben al aangegeven niet zomaar mee te werken aan de plannen van Brein. Daar moet een gerechtelijk bevel aan vooraf gaan.



NieuwsFilm

meest populair