Alles over 'Bridge of Spies'

Alles over 'Bridge of Spies'

De nieuwe goed ontvangen Spielberg.

Komende donderdag komt de film Bridge of Spies uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 26 november in première.

Bridge of Spies


Duur: 141 minutenGenre Biografisch, Drama, HistorischBudget: 40 miljoen dollar
...
...
...

Cast & Crew:
RegieSteven SpielbergScenario Ethan Coen, Joel Coen e.a.Tom Hanks James DonovanMark Rylance Rudolf AbelAmy Ryan Mary DonovanVictor Verhaeghe Agent GamberDomenik Lombardozzi Agent Blasco
...
...
...
...
...
...
...


Synopsis
Bridge of Spies vertelt het verhaal van James Donovan (Hanks), een advocaat gespecialiseerd in verzekeringsclaims. Als de CIA hem op een zo goed als onmogelijke missie stuurt om de onderhandelingen te leiden over een gevangengenomen Amerikaanse U-2 piloot bevindt Donovan zich plotseling in het middelpunt van de koude oorlog.

De echte James B. Donovan

James B. Donovan, om wie deze film draait, leefde echt. Hij werd op 29 februari 1916 geboren in de Bronx in New York en was de zoon van een pianoleraar en arts. Hij studeerde Engels, maar na zijn bachelor overtuigde zijn vader hem ervan ook een graad te halen in de rechten. In 1940 behaalde hij die aan de universiteit van Harvard, waarna hij advocaat werd. Daarbij verdedigde hij Sovjet-spion Rudolf Abel.

Na deze zaak, waarbij hij ook een hoofdrol speelde in een gevangenenruil met de Sovjet-Unie, werd hij nogmaals ingezet door de Amerikaanse overheid om te helpen bij een bevrijdingsactie. Toen in april 1961 Cubaanse ballingen met steun van de Amerikaanse CIA probeerden via de Varkensbaai een invasie te lanceren en Fidel Castro omver te werpen, liep dat compleet mis. Er werden 1189 mensen gevangen genomen. Pas na twintig maanden en onderhandelingen geleid door Donovan werden zij bevrijd.

In de jaren daarna schreef hij nog twee boeken over zijn leven, waaronder over de zaak Abel. Donovan overleed op 19 januari 1970, op 53-jarige leeftijd.

Eerste reacties

Bridge of Spies wordt bijzonder goed ontvangen. De film heeft op RottenTomatoes een rating van 91%, op basis van 207 getelde recensies. De gemiddelde score was wel iets minder hoog, namelijk een 7.7 van de 10. De consensus maakt duidelijk dat critici wel blij zijn met de nieuwe Spielberg. Hij heeft "nieuw leven geblazen in Hollywoods klassieke Koude Oorlog-spionagethriller".

Box office prestaties

Bridge of Spies is al een box office succes. De film kostte 40 miljoen dollar om te halen en staat op moment van schrijven al op een score van 85 miljoen dollar. Daarvan komt 65 miljoen dollar uit de Verenigde Staten en 20 miljoen dollar uit de rest van de wereld. Vermoedelijk zal dat bedrag nog flink stijgen. Naar verwachting haalt de film in de VS zo'n 75 tot 85 miljoen dollar op in totaal en in de rest van de wereld nog eens zo'n 50 miljoen. Daarmee is de film een succes.

Trivia

Al in 1965 werd gepoogd een film te maken rond de film, met Alec Guinness als Rudolf Abel en Gregory Peck als James Donovan. De eerste film die Spielberg maakte sinds 1985 waar John Williams de muziek niet voor schreef. Dat kwam omdat Williams getroffen werd door een ziekte, waardoor hij tijdelijk niet kon werken. De werktitel was St. James Place.

•


•



•




NieuwsFilm

meest populair