Vanaf volgend jaar mogelijk boetes voor illegale downloaders

Vanaf volgend jaar mogelijk boetes voor illegale downloaders

De distributeurs zijn er klaar voor.

Het zou zomaar kunnen dat Nederlanders die illegaal downloaden vanaf volgend jaar een boete thuisgestuurd krijgen. BNR meldt dat Nederlandse filmdistributeurs een plan van aanpak hebben dat dit mogelijk maakt. Mensen die illegaal downloaden krijgen eerst een waarschuwing en daarna een schikkingsvoorstel van zo’n 150 euro per gedownloade film.

Willem Pruijssers, eigenaar van distributeur Dutch FilmWorks maakte dit kenbaar bij BNR. De bedoeling is om per titel te bekijken wat de mogelijkheden zijn door de IP-gegevens op te vragen bij internet service providers. Die moeten meewerken, zoals bijvoorbeeld in Duitsland al gebeurt. ” We zullen eerst zeggen: 'meneer of mevrouw, u heeft een film illegaal bekeken, de volgende keer sturen we u een schikkingsvoorstel',” vertelde Pruijssers.

Het is voor de distributeurs relatief eenvoudig om te achterhalen welke IP-adressen een film downloaden. Enkel de ISP’s zijn nodig om de laatste stap te zetten en de IP-adressen aan thuisadressen te koppelen. In Duitsland zou de aanpak op deze manier al goed werken en zouden films veel minder gedownload worden.

Sinds april 2014 is er een downloadverbod van kracht in Nederland. Lange tijd is daar niets mee gedaan, maar de inkomensderving zou in de vele tientallen miljoenen lopen en dus wil men het tij keren. Volgens Pruijssers haken veel mensen af op het moment dat ze weten dat ze een boete kunnen krijgen voor illegaal downloaden. Het is nu dus afwachten of de ISP’s meewerken.



NieuwsFilm

meest populair