Featured

Flashback Friday: 'Mary Poppins'

Klassieker met Julie Andrews als de vrolijke nanny, die het Banks gezin komt helpen.

door Michelle Iwema om 10:22 in Featured
Kerst is een tijd voor de klassieke musicals. Op tv passeren een aantal standaard de revue, waaronder natuurlijk ook Mary Poppins met in de hoofdrol Julie Andrews.

De film begint in het Londen van 1910. We zien Mary Poppins zweven boven de stad, waarna een straatartiest genaamd Bert de kijker voorstelt aan de familie Banks. Het is al meteen duidelijk dat deze familie wat hulp kan gebruiken, met name als het gaat om de opvoeding van de kinderen van het gezin; Jane en Michael. Hun ouders hebben het ene na het andere kindermeisje gehad, maar allen hebben de moed opgegeven met de kinderen. De kinderen doen wat ze willen. Vader Banks heeft het te druk met zijn carriere bij de bank en moeder Banks wordt opgelsokt door haar activiteiten als suffragette.

Maar dan komt Mary Poppins bij het gezin en verandert alles. Zij blijkt al snel over magische krachten te beschikken, die ze gebruikt om de kinderen een paar levenslessen te leren. Hierin wordt ze bijgestaan door Bert, die Mary goed blijkt te kennen. Mary Poppins, Bert en de kinderen beleven allerlei avonturen waarbij ze zich voortbewegen door een wereld vol liedjes, dans en animatie.Met name vanwege dat laatste aspect was de film toen deze uitkwam erg bijzonder, omdat het live action en animatie wist te combineren.

Mary Poppins werd gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van P. L. Travers. Disney wilde in 1938 de filmrechten van Mary Poppins al kopen, maar kreeg van Travers geen toestemming. Disney bleef het echter proberen en in 1961 stemde Travers eindelijk in. Ze liet echter wel in het contract opnemen, dat ze controle zou hebben op het script, zodat het personage niet te veel zou afwijken van het origineel. Toch gebeurde dat wel. De Poppins in de film is een heel stuk sympathieker dan in de boeken en daarbij speelt het zich nu in een eerder tijdperk af dan de boeken. Over de manier waarop de film tot stand kwam, werd in 2013 een leuke film gemaakt genaamd Saving Mr. Banks met Emma Thompson als P.L. Travers en Tom Hanks als Walt Disney.

Leuk detail is dat de film in 1965 genomineerd werd voor 13 Academy Awards, waarvan de film er 5 won. Daarmee is het de Disneyfilm mt de meeste Oscarnominaties ooit.

Voor de liefhebbers nog een paar quotes:0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

nieuwslaatste nieuws

meest populair