Dagtip IFFR: Land of Mine

Dagtip IFFR: Land of Mine

Gruwelijk eerlijke en aangrijpende film over Duitse krijgsgevangenen in Denemarken.



Regie: Martin Zandvliet | Cast: Roland Møller (Sgt. Carl Rasmussen), Mikkel Boe Følsgaard (Lt. Ebbe Jensen), Laura Bro (Karin) e.a. | Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2015

Land of Mine ontving een staande ovatie tijdens het Toronto Film Festival. Het is een prachtige, maar ook aangrijpende film. In mei 1945 wordt een groepje Duitse krijgsgevangenen overgedragen aan de Deense autoriteiten. Ze krijgen een zware opdracht. Met hun blote handen moeten ze de twee miljoen landmijnen die de Duitsers zelf geïnstalleerd hebben op de kust opruimen.

Het thema van de Tweede Wereldoorlog en hoe er omgegaan werd met krijgsgevangenen is niets nieuws. Maar de invulling die regisseur Zandvliet aan het onderwerp geeft juist wel. De film heeft zodoende wat bijzonder huiveringwekkende momenten waarin te zien is hoe jonge ongetrainde soldaten landmijnen op moeten ruimen.

De gruwelijke manier waarop er omgegaan wordt met de jonge Duitse soldaten eiste zijn tol. Tussen mei en oktober 1945 sneuvelde maar liefst de helft van de Duitse krijgsgevangenen die ingezet werden voor het opruimen van de landmijnen. Deze feiten maken het verhaal van Land of Mine bijzonder aangrijpend: de manier waarop er met de krijgsgevangenen wordt omgegaan lijkt bijna sadistisch en dat maakt het een gruwelijk eerlijke film.

Wanneer te zien

Zondag 31 januari om 22:30 - 00:10 in de Doelen
Maandag 1 februari om 16:00 - 17:40 in Pathé Schouwburgplein
Dinsdag 2 februari om 20:00 - 21:40 in de Doelen
Zaterdag 6 februari om 12:45 - 14:25 in Pathé

Kijk tijdens het festival op de speciale IFFR 2016 pagina voor meer verslaggeving, en op de overzichtspagina voor de films die we gezien en beoordeeld hebben.



NieuwsFilm

meest populair