Beyond Sleep [IFFR2016]

Beyond Sleep [IFFR2016]

Niet te missen filmische ervaring.



Regie: Boudewijn Koole | Cast: Reinout Scholten van Aschat (Alfred), Pål Sverre Hagen (Arne), Thorbjørn Harr (Qvigstad), Anders Baasmo Christiansen (Mikkelsen) e.a. | Duur: 108 minuten | Jaar: 2016

Lang dacht men dat het schier onmogelijk zou zijn om Nooit meer slapen, het meesterwerk van Willem Frederik Hermans uit 1966, te verfilmen. Regisseur Boudewijn Koole bewijst dat het toch mogelijk was en maakte een film die niet alleen bijzonder mooi is om naar te kijken, maar je ook onderdompelt in de wereld van de onzekere Alfred.

Hij is een jonge geoloog, die samen met een drietal Noren een zoektocht onderneemt in Lapland. Alfred wil bewijzen dat er meteorieten zijn ingeslagen daar, waarvoor ze door het ruwe landschap moeten trekken. De jonge man is er echter niet ervaren in en voelt zich niet op zijn plek bij de Noorse collega’s. Die weten wel hoe je goed door het landschap moet trekken. Tegen die achtergrond raakt Alfred steeds meer in de knel met zijn onzekerheid en dat heeft grote invloed op de reis.

Het is een bijzonder mooie film om naar te kijken die het boek van Hermans absoluut eer aan doet. Dat is een bijzonder knappe prestatie van Boudewijn Koole, die nog maar eens laat zien hoe goed hij is als regisseur. Maar ook Reinout Scholten van Aschat, de hoofdrolspeler van de film, weet met grote finesse de rol van Alfred te spelen. Het is knap hoe hij op subtiele wijze in close-ups met gezichtstrekjes gevoelens over weet te brengen.

Daar komt nog eens bij dat de film op locatie in Noorwegen opgenomen is. In sommige scènes en shots voel je je overdonderd door de kracht van watervallen en de weidse omgevingen waar de vier mannen een weg door moeten vinden. Al met al een bijzondere film die ook goed in gaat op de bredere thematiek van het boek van Hermans. Een must-see.

[rating 4.5]

Kijk tijdens het festival op de speciale IFFR 2016 pagina voor meer verslaggeving, en op de overzichtspagina voor de films die we gezien en beoordeeld hebben.



NieuwsFilm

meest populair