Chevalier [IFFR2016]

Wie heeft de grootste? Leuk absurdisme uit de Griekse "weird wave".



Regie: Athina Rachel Tsangari | Cast: Yorgos Kentros, Panos Koronis, Vangelis Mourikis, Makis Papadimitriou e.a. | Speelduur: 99 minuten | Jaar: 2015

De Griekse 'weird wave' van de afgelopen jaren (denk bijvoorbeeld aan Dogtooth) raast nog altijd voort over de Egeïsche zee. Chevalier, de nieuwste film van Athina Rachel Tsangari (Attenberg), speelt zich zelfs letterlijk op die zee af. Zoals je kunt verwachten van de betere films uit deze stroming legt Tsangari met droog absurdisme een aspect van de Griekse samenleving onder de loep.

Zes mannen van middelbare leeftijd brengen hun vakantie op een jacht door. Ze besluiten een spel te spelen om te bepalen wie “de beste in alles” is. Ze gaan al hun gedrag en kwaliteiten van elkaar bijhouden. Hoe slapen de anderen? Hoe praat men tegen elkaar? En, uiteraard, wie heeft de grootste? Bij elke handeling halen de andere vijf notitieblokjes tevoorschijn om aantekeningen te maken en punten op te tellen of af te trekken. Door dit bizarre spel lopen de spanningen tussen de zes mannen natuurlijk snel op.

Dat al deze mannen redelijk welvarend zijn is geen toeval. Tsangari neemt met haar maffe scenario hun haantjesgedrag hilarisch op de hak, hoewel het nog wel wat scherper had gemogen. Het niveau van collega Yorgos Lanthimos (wiens Dogtooth Tsangari produceerde) wordt niet gehaald, daarvoor had het allemaal nog wat bizarder gemoeten. Sterk is wel hoe het spel van de mannen ook zijn invloed heeft op de gedachten en het gedrag van het personeel op de boot, dat langzaam wordt meegezogen in het absurdisme. Zo blijkt de vraag wie de grootste heeft niet gelimiteerd tot klasse of welvaart. Wat Tsangari daarmee blootlegt over de mannelijke aard, geldt misschien niet alleen voor de Griekse man.

[rating 3.5]

Kijk tijdens het festival op de speciale IFFR 2016 pagina voor meer verslaggeving, en op de overzichtspagina voor de films die we gezien en beoordeeld hebben.



NieuwsFilm

meest populair