Events & Festivals

High-Rise [IFFR2016]

Hoogst amusante film van Ben Wheatley, die te lang duurt.

door Jim Pedd om 15:50 in Events & FestivalsRegie: Ben Wheatley | Cast: Tom Hiddleston (Dr. Robert Laing), Jeremy Irons (Anthony Royal), Sienna Miller (Charlotte Melville), Luke Evans (Richard Wilder), Elisabeth Moss (Helen Wilder) | Speelduur: 112 minuten | Jaar: 2015

Het lijkt een visionair project. Een aantal flatgebouwen met alles erop en eraan. Je hebt een supermarkt, een fitnessruimte, een zwembad en ga maar door. Alle luxes die je maar kan bedenken. Daarin speelt het boek High-Rise van schrijver J.G. Ballard zich af. Het is één van zijn beste boeken en wordt door velen als onverfilmbaar gezien. Regisseur Ben Wheatley vond van niet en maakte er een prachtige film van, die helaas net iets te lang duurt.

De hoofdrol in de film is voor Tom Hiddleston, die nieuwkomer Dr. Robert Laing speelt. Hij lijkt op het eerste gezicht introvert, maar past al snel in de gekke wereld van de High-Rise. De film wisselt tussen vlotte shots van feesten naar onvrede onder de mensen die op de lagere verdiepingen wonen. Zij hebben te maken met stroomuitval en vinden dat er iets moet veranderen. De rijke bovenklasse, die in de flat letterlijk boven de armeren woont, heeft nergens last van en ziet die verandering niet zitten. Het leidt al snel tot onderlinge spanningen en een reeks uitbarstingen van geweld.

Het geheel ziet er leuk en vlot uit, maar zoals gezegd, lijkt de film net iets te lang te duren. Dat komt omdat er veel herhaling in de film zit. Dat had minder gemogen, maar Wheatley vertelde zelf na afloop van de screening gisterenavond dat de eerste versie van de film stukken langer was. Het is aan scenarioschrijver Amy Jump te danken dat het boek überhaupt verfilmd had kunnen worden.

Waar het boek in de jaren zeventig al relevant voelde omdat rijk zich toen probeerde te onderscheiden van de armere mensen, lijkt de film die relevantie nu, ondanks de setting in de jaren zeventig, op zich te nemen. De rijken van de wereld worden immers steeds rijker, waar de armen steeds meer welvaart inleveren. Het zorgt voor een actuele film, met een fantastische rol voor Tom Hiddleston. Hij speelt vooral in een scène waarin Laing als een gek een pot verf afpakt van iemand in de supermarkt (en er zelfs om gaat vechten) een fantastische rol. Maar ook andere castleden, waaronder Jeremy Irons, spelen sterke rollen. Een interessante en humoristische film, die dus net iets te lang is.

[rating 4]

Kijk tijdens het festival op de speciale IFFR 2016 pagina voor meer verslaggeving, en op de overzichtspagina voor de films die we gezien en beoordeeld hebben.Regisseur Wheatley beantwoordt na afloop van de screening enkele vragen.

1 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Spider-fan

Avatar

Ik vond Sightseers en Kill List erg leuk, A Field in England interessant maar ietsje minder.

Deep Breath vind ik nog steeds één van de beste Doctor Who episodes met Capaldi. Wheatley moet het wel naar zijn zin gehad hebben bij Doctor Who, het audiocommentaar van Into the Dalek is één van die extreem lacherige commentaren.

NieuwsFilm

meest populair