Sayonara [IFFR2016]

Sayonara [IFFR2016]

Intelligente sci-fi, met een "menselijke" android, gespeeld door een echte android!



Regie: Kôji Fukada | Cast: Bryerly Long (Tanya), Geminoid F (Leona) e.a. | Speelduur: 112 minuten | Jaar: 2015

Dat de androïdetechnologie vergevorderd is in Japan zal voor niemand een verrassing zijn. Maar androïde-acteurs die androïdes spelen, hoe vaak heb je dat al gezien? Het geeft een nieuwe dimensie aan de filosofische vragen rondom het verschil tussen mens en robot, dat de afgelopen jaren volop in films en series aanwezig is (Ex Machina, Human).

Sayonara is gebaseerd op een toneelstuk, waarin de androïde ook al een hoofdrol had. De Franse actrice Bryerly Long had daardoor al ervaring met het acteren met Geminoid F, wat goed van pas kwam tijdens de korte draaiperiode (negen dagen) van Sayonara. Regisseur Fukada verplaatste het verhaal voor zijn film naar een toekomstig Japan waar na een grote nucleaire explosie iedereen die nog gezond is moet evacueren naar het buitenland. Maar gezien de logistieke operatie die dat vereist is er een wekelijkse loting om te bepalen wie al weg mag uit Japan. Dus is het voor veel mensen wachten geblazen.

Doordat ziekenhuizen overbevolkt zijn blijft Tanya thuis in haar hutje op de hei met haar androïde Leona, terwijl ze langzaam aan een onbekende ziekte sterft. Leona leest haar poëzie voor uit haar geheugen, en de daarbij behorende gevoelens heeft ze van Tanya geleerd. Tanya beweegt stijfjes en praat monotoon. Met haar acteren probeert Long het verschil tussen haar en de androïde zo klein mogelijk te maken. De twee lijken echt van elkaar te houden, ondanks dat Geminoid F. duidelijk geen mens is. Het grote verschil dat in Sayonara verkend wordt is de relatie tussen twee wezens, waarvan er één stervende is terwijl de ander het concept van de dood niet kan vatten. Intelligente, mooi gefilmde sci-fi, met extra cachet dankzij de echte robot die geprogrammeerd is om een robot te spelen.

[rating 4]

Kijk tijdens het festival op de speciale IFFR 2016 pagina voor meer verslaggeving, en op de overzichtspagina voor de films die we gezien en beoordeeld hebben.



NieuwsFilm

meest populair