Dagtip IFFR: Mountains May Depart

Dagtip IFFR: Mountains May Depart

Een hoogtepunt van het festival, waarin Jia Zhangke op intieme wijze China wederom kritisch onder de loep legt.



Regie: Jia Zhangke | Cast: Zhao Tao, Zhang Yi, Liang Jin Dong, Dong Zijian, Sylvia Chang e.a. | Speelduur: 120 minuten | Jaar: 2015

Jia Zhangke (24 City, Still Life) is een van de meest vooraanstaande regisseurs van China. Zijn nieuwste film, het fantastische Mountains May Depart, doet die status eer aan. Bijna sinds Jia begon met films maken legt hij China kritisch onder de loep, en doet dat nu ook weer, hoewel hij een minder boos en wanhopig beeld schept dan in zijn vorige film A Touch of Sin.

In drie jaren, 1999, 2014 en 2025, volgen we een familie en aanverwanten. Elk jaar heeft zijn eigen beeldverhouding, en de focus verschuift telkens naar een ander personage. In 1999 moet Tao kiezen tussen de liefde van een mijnwerker en een rijke zakenman. In 2014 ziet ze het zoontje dat ze met één van hen heeft gekregen voor het laatst. De toekomst van 2025 draait om de inmiddels volwassen zoon, die geen Chinees meer spreekt en opgroeide in Australië.

Net als in bijna elke film uit zijn carrière gebruikt Jia dit verhaal om de invloed van de snelle economische groei van China op de bevolking en de relaties tussen mensen te onderzoeken. De opkomst van het kapitalisme heeft natuurlijk zijn uitwerking op de vriendschap tussen de mijnwerker en de zakenman, die dieper gaat dan een rivaliteit om Tao. En de omstandigheden waardoor haar zoon in de toekomst bijna volledig los is geraakt van zijn Chinese identiteit, zijn volgens Jia een waarschuwing voor wat er met de Chinezen kan gebeuren als ze op de huidige koers doorvaren.

Ondanks al de maatschappelijk kritische lagen is Mountains May Depart juist een vrij intieme, soms zelf warme film. Waarin de onbreekbare (bloed)banden tussen mensen centraal staan, ongeacht de afstand die geld, tijd en geografie creëren. En de beelden van de liefdevol gemaakte dumplings zullen je hongerig maken en na afloop naar een Chinees restaurant doen zoeken.

Wanneer nog te zien

[b]Dinsdag 2 februari: 14:15 - 16:15 in LantarenVenster
Donderdag 4 februari: 16:00 - 18:00 in Pathé
Zaterdag 6 februari: 18:30 - 20:30 in Cinerama

Kijk tijdens het festival op de speciale IFFR 2016 pagina voor meer verslaggeving, en op de overzichtspagina voor de films die we gezien hebben



NieuwsFilm

meest populair