Events & Festivals

Room [IFFR2016]

Zeer aangrijpend drama over een moeder en zoon die jarenlang opgesloten zitten in een schuurtje.

door Jim Pedd om 17:31 in Events & FestivalsRegie: Lenny Abrahamson | Cast: Brie Larson (Ma), Jacob Tremblay (Jack), Sean Bridgers (Old Nick) e.a. | Speelduur: 118 minuten | Jaar: 2015

Twee jaar zat Ma vast in Room, toen ze haar zoontje Jack kreeg. Ze wordt samen met hem vastgehouden in een schuurtje in de tuin van een man die ze ‘old Nick’ noemen. Daar hebben ze ongeveer tien vierkante meter ruimte, misschien wel minder, om op te leven. Maar nu Jack vijf is, besluit Ma een keuze te maken: ze moet en zal ontsnappen om hem toch een kans op een normaal leven te geven.

In Room schetst regisseur Lenny Abrahamson eerst een aangrijpend portret van het leven van Ma en Jack. Hoe vullen ze hun tijd in de kleine ruimte? Vooral Jack is hierin interessant: voor hem is de wereld Room. Het zorgt voor een boel grappige interpretatiefouten. Maar de knul weet niet beter en dat maakt het erg tragisch. De manier van filmen leent hierin ook een claustrofobisch gevoel aan de scènes. Je zit overal dicht op, omdat je eenvoudigweg niet anders kan. Zo klein is de ruimte waarin ze leven.

Die stijl wordt doorgezet als ze dan eindelijk weten te ontkomen aan de greep van Old Nick. Want waar Room de eerste helft grotendeels draait om het leven in de kleine schuur, draait de film voor de tweede helft om hoe Ma en Jack proberen om te gaan met hun nieuwe leven in de buitenwereld. Door het bijzonder sterke spel van Brie Larson en de jonge Jacob Tremblay komt het geheel goed over en weet het je meteen bij je strot te grijpen, om je niet meer los te laten.

Waar de film echter bij gebaat was, zou het uitblijven van de zoetsappige voice-over van Jack zijn. Die geeft je perspectief op hoe hij de wereld ziet, en hoe zijn blik daarop verandert, maar was eigenlijk helemaal niet nodig. Dat blijkt namelijk ook uit zijn gedrag en hoe dat verandert. Het doet afbreuk aan het geheel en maakt Room bij vlagen banaal. Verder wel een bijna perfecte film.

[rating 5]

Kijk tijdens het festival op de speciale IFFR 2016 pagina voor meer verslaggeving, en op de overzichtspagina voor de films die we gezien en beoordeeld hebben.

2 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

YOLO

Avatar

Niet te verwarren met die andere klassieker. Beetje vreemd dat deze film erg laat bij ons komt en dat het uitgerekend eerst op IFFR verschijnt vind ik nogal bizar. Maar het zal wel te maken hebben dat in januri aardig wat andere Oscar kandidaten in onze bioscopen zijn verschenen. En Room zal misschien daardoor gaan ondersneeuwen denk ik.

NieuwsFilm

meest populair