Flashback Friday: 'Notorious'

Flashback Friday: 'Notorious'

Klassieke Hitchcock thriller is zaterdag 5 maart om 15.05 te zien op BBC2.

Een van de beste en meest geliefde Hitchcocks is Notorious, een film die de Master of Suspense maakte tijdens zijn vroege Hollywooddagen. In deze periode leverde hij een aantal van zijn beste films af en werkte hij een aantal maal samen met Ingrid Bergman als Cary Grant. In deze broeierige thriller, speelden deze twee supersterren voor het eerst tegenover elkaar.

Het verhaal speelt net na de Tweede Wereldoorlog. De vader van Alicia Huberman is in de Verenigde Staten veroordeeld vanwege spionage en heeft zelfmoord gepleegd. Alicia wordt benaderd door T. R. Devlin, die voor de Amerikaanse geheime dienst werkt, om te infiltreren in een groep oud-nazi's. Deze hebben zich in Brazilië gevestigd en de Amerikanen willen weten wat hun plannen zijn.

Alicia neemt de opdracht aan en infiltreert in het netwerk door aan te pappen met Sebastian. Zij vormt de honey trap en het werkt, want hij valt als een blok voor de mooie blondine. Maar ondertussen is Alicia ook verliefd geworden op Devlin. Dit compliceert de opdracht. Aan de ene kant doet ze het voor hem, omdat hij dat wil. Aan de andere kant wil ze bij hem zijn en niet met Sebastian aanpappen.

Notorious geldt tegenwoordig als een toonbeeld van Hitchcocks manier van films maken. Het was de eerste keer dat hij niet alleen regisseerde, maar ook produceerde. Ook wist hij zijn idee van de perfecte casting voor elkaar te krijgen, terwijl veel mensen vooraf niet dachten dat Bergman en Grant chemie zouden hebben. Dat was duidelijk wel het geval en de film werd een van de meest succesvolle films van dat jaar en genomineerd voor de Grand Prize of the Festival op het Filmfestival van Cannes en twee Oscars.

Een van de meest bekende scènes is die waarin Grant en Bergman 2,5 minuut zoenen. Officieel gold er een verbod op zulke lange kusscènes in films maar Hitchcock wist dit te omzeilen. Hij liet de zoen elke drie seconden onderbreken, waardoor het veranderde in een lange reeks van korte kusscènes.

Voor de liefhebbers nog een paar quotes:



NieuwsFilm

meest populair