Films binnenkort mogelijk direct bij release thuis te kijken

Films binnenkort mogelijk direct bij release thuis te kijken

Maar daar klampt wel een heftig prijskaartje aan.

Eén van de manieren om het illegaal downloaden tegen te gaan is volgens velen het zo snel mogelijk beschikbaar maken van films en series. Napster-oprichter Sean Parker wil werkt aan een dienst om films zo snel mogelijk beschikbaar te maken. Vijf jaar geleden probeerden studio’s dat al te realiseren, maar toen stuitten ze op grote problemen bij bioscoopeigenaren.

Nu wil Sean Parker middels een startup genaamd Screening Room mensen de mogelijkheid geven een film thuis te kijken op de dag van release. Daarvoor zouden mensen een set-top box moeten aanschaffen voor 150 dollar. Dat apparaat is zo veilig dat het volgens hem piraterij vrijwel onmogelijk maakt. Voor elke film moet vervolgens 50 dollar betaald worden, waarna consumenten 48 uur hebben om een film te kijken. Naast de mogelijkheid een film thuis te kijken, zouden mensen tegelijk twee gratis kaartjes krijgen om de film ook in een bioscoop te kijken.

Door die laatste toevoeging hoopt Screening Room bioscoopeigenaren over te halen mee te doen. Zij zouden eveneens een percentage van de winst krijgen, net als distributeurs. De afgelopen maanden zou er al flink onderhandeld zijn met studio’s en distributeurs over dit systeem en er zouden ook genoeg partijen zijn met interesse. Variety meldt dat onder meer Universal, Fox en Sony bereid zijn mee te doen. Disney zou geen interesse hebben.

Een potentieel probleem ligt in het plan van Screening Room om de exclusieve partner voor content te zijn. Volgens Variety zou dan bijvoorbeeld Universal Pictures in de problemen komen, dat zijn films die moederbedrijf Comcast beschikbaar maakt en Sony dat ze via PlayStation wil vrijgeven. Tegelijk kan het een manier kunnen zijn om piraterij tegen te gaan.

Helemaal zeker is het niet of de plannen echt gerealiseerd kunnen worden. Tot nu toe hebben grote bioscoopketens altijd geweigerd om films te draaien die binnen 90 dagen na de release al middels andere media beschikbaar zijn. Over internationale plannen is tot slot ook nog niets bekend. Zouden jullie bereid zijn 50 euro neer te leggen om een film direct bij release thuis te kunnen kijken?



NieuwsFilm

meest populair