Stichting Brein begint met opsporen illegale uploaders

Stichting Brein begint met opsporen illegale uploaders

Heeft daar zelfs al toestemming voor van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Stichting Brein zal zijn aanpak van het illegaal downloaden verharden. De stichting heeft een nieuw systeem opgebouwd waarmee snel IP-adressen van grote uploaders verzameld worden. Het gaat daarbij om mensen die regelmatig films, series, boeken, muziek en games uploaden op torrentsites. Ze krijgen indien Brein ze weet te achterhalen een schikkingsvoorstel voorgelegd.

Brein stelt zelf in zijn persbericht dat er een schikkingsvoorstel is voor de mensen die getraceerd worden en dat ze een onthoudingsverklaring mét boeteclausule voor de toekomst moeten tekenen. De hoogte van de schikking hangt af van het geval en de persoonlijke situatie van de inbreukmaker. Vorig jaar zijn er al tien mensen opgespoord. Brein trof met hen schikkingen die opliepen tot 12.500 euro. ”Het uploaden van een recente film of aflevering van een TV serie kan je in principe al enkele duizenden euro gaan kosten,” zegt baas Tim Kuik. ”Als er niet geschikt wordt, dan stappen we naar de rechter en vorderen we volledige schade en kosten.”

Door het nieuwe systeem van Brein is het makkelijk mogelijk om uploaders te traceren. Dit gebeurt aan de hand van hun IP-adressen, en het systeem vindt ze automatisch. Daarbij worden dus ook ”gebruikers die opvallend vaak bestanden delen” opgespoord. Brein heeft voor dit systeem al toestemming gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Om de persoonsgegevens van de grote uploaders te krijgen, doet Brein een beroep op internetproviders. ”Wij kondigden al eerder aan de aanpak van uploaders uit te gaan breiden op basis van de verwerking van IP-adressen. Het wachten was op de rechtmatigheidsverklaring van de AP. We hebben het proefdraaien inmiddels achter de rug en beginnen nu met verzamelen van IP-adressen en bewijs. Notoire uploaders adviseer ik dan ook nog eens goed na te denken, een gewaarschuwd mens telt immers voor twee,” zegt Kuik.

Die voegt daar overigens aan toe dat een VPN ook geen nut heeft. ”VPN-diensten kunnen zien wat je doet, je loopt een veiligheidsrisico en het is niet uitgesloten dat je alsnog geïdentificeerd wordt, hetgeen je dan op een hogere 'boete' kan komen te staan.” Kortom: het is als het aan Brein ligt nu écht gedaan met illegaal downloaden in Nederland.



NieuwsFilm

meest populair