Christopher Nolan en James Cameron tegen Screening Room

Ze vinden het belangrijk dat films eerst in de bioscoopzaal beleefd worden.

Het lijkt erop dat Sean Parkers Screening Room behoorlijk gaat polariseren. De bedoeling van het project is om films direct bij release in de bioscoop ook naar de televisies thuis te brengen, voor een behoorlijk groot prijskaartje van 50 dollar. De afgelopen week spraken mensen als Steven Spielberg, Peter Jackson en J.J. Abrams zich uit voor het initiatief. NU zijn er echter ook prominente regisseurs die er tegen blijken te zijn.

Regisseur Christopher Nolan laat weten het initiatief niet te zien zitten en ook James Cameron en producent Jon Landau zijn er niet voor. Zij zijn vooral bang dat het initiatief de ervaring van films kijken totaal teniet doet. ”Zowel Jim als ik blijven geloven in de heiligheid van de bioscoopervaring. Voor ons, vanuit een creatief en financieel standpunt, is het essentieel dat films eerst exclusief in de bioscopen vertoond worden,” legde Landau uit.

”We begrijpen niet waarom de industrie het publiek een middel wil bieden om deze kunstvorm op mindere manieren te ervaren. Volgens ons is de bioscoopervaring de bron van ons succes, ongeacht op welke platformen we uiteindelijk te zien zijn. Niemand is er tegen dat films ook thuis te zien zijn, maar er is een bepaalde volgorde van gebeurtenissen die daartoe leidt. De bioscoopervaring is erg speciaal.”

Tegenover Variety liet Nolan weten het eens te zijn met Cameron en Landau. ”Het zou moeilijk zijn om het grote belang van exclusieve vertoningen in de bioscopen voor onze industrie op een betere manier te benadrukken dan Jon Landau en James Cameron gedaan hebben.”

Het lijkt erop dat de voorstanders uiteindelijk gaan winnen. In de Verenigde Staten, waar het initiatief gelanceerd wordt, is AMC al dicht bij een deal. Ook filmstudio’s overwegen akkoord te gaan. De crux ligt ditmaal in het aandeel dat naar bioscopen gaat: van de vijftig dollar die voor een film betaald moet worden, gaat 20 dollar naar de bioscoop.



NieuwsFilm

meest populair