Blu-ray recensie: 'The Last Witch Hunter'

Blu-ray recensie: 'The Last Witch Hunter'

Mooie uitgave van dit Vin Diesel vehikel.



Regie: Breck Eisner | Cast: Vin Diesel (Kaulder), Rose Leslie (Chloe), Elijah Wood (Dolan 37th), Ólafur Darri Ólafsson (Belial), Julie Engelbrecht (The Witch Queen) | Release: 22 oktober 2015 | FT-recensie: 2 sterren | Speelduur: 106 minuten

Al in 2012 werd The Last Witch Hunter aangekondigd. Het zou een nieuw fantasyproject zijn voor Timur Bekmambetov, regisseur van onder meer Night Watch en Wanted. Vin Diesel mocht hierin de hoofdrol spelen, want het idee voor de film kwam voort uit gesprekken tussen Diesel en scenarist Cory Goodman over Dungeons & Dragons.

Uiteindelijk ging de film in 2014 in productie. Niet Bekmambetov, maar Breck Eisner mocht de film van Lionsgate regisseren en men was zo vol vertrouwen dat er ook al nagedacht werd over een vervolg. Dit meldde Diesel zelf, die zei door de studio benaderd te zijn om ook een tweede film te maken. Of dat vervolg er ooit komt is verre van zeker, want de film deed het niet bepaald goed aan de box office en het publiek reageerde er ook lauw op.

Verhaal

In de moderne wereld verschuilen vele geheimen, maar het meest verbazingwekkende geheim is dat er nog altijd heksen onder ons leven; deze bovennatuurlijke wezens hebben het voornemen om de Zwarte Dood op de wereld los te laten. Legers van heksenjagers over de hele wereld vechten al eeuwen tegen de bovennatuurlijke vijand. Kaulder, een dappere krijger, is het gelukt om de almachtige Koningin der heksen te doden en moordde daarbij ook een deel van haar volgers uit. Maar vlak voor haar dood vervloekte de Koningin Kaulder met haar eigen onsterfelijkheid, waardoor hij ... voor altijd gescheiden wordt van zijn geliefde vrouw en dochter in het hiernamaals. Vandaag de dag is Kaulder de enige overblijvende in zijn soort. Hij heeft de afgelopen eeuwen doorgebracht aan het jagen op heksen en altijd verlangd naar zijn verloren geliefden. Wat Kaulder echter niet weet, is dat de Koningin herrezen is uit de dood en wraak zoekt op haar moordenaar. Deze epische strijd gaat bepalen of het mensenras kan overleven..


Waardering

Het moge duidelijk zijn: critici waren écht géén fan van The Last Witch Hunter. Thierry Verhoeven gaf de film in zijn recensie voor ons slechts 2 sterren en concludeerde dat het vooral een "vergetelijk tussendoortje" is. Kijken we naar RottenTomatoes, zien we een soortgelijke score. Volgens de site was 17% van de critici positief en kreeg de film gemiddeld een 3,8. "Grimmig, ploeterend en algeheel een slechte film voor de charmes van Vin Diesel. The Last Witch Hunter zal iedereen vervelen en/of verwarren, op de minst veeleisende actie-fantasy fans na."

Dit cijfer zien we ook gereflecteerd in dat van het publiek op IMDb. Daar krijgt de film gemiddeld een 6,0 op 45.112 stemmen. De meeste mensen gaven de film een 6, 27,1 procent op precies te zijn. Dan is er nog 22,4% dat koos voor een 7 en 15,3% voor een 5. Op FilmTotaal scoort de film iets slechter, en staat deze na 10 stemmen op een 4,8.

Box Office

Men mocht dan wel vóór de release plannen hebben voor een vervolg, kijkend naar de box office prestaties lijkt de kans daarop klein. The Last Witch Hunter kostte 90 miljoen dollar om te maken. Over het algemeen kan je een film winstgevend noemen als er meer dan twee keer zoveel aan de internationale box office is opgehaald. Dat is absoluut niet het geval. De film kwam wereldwijd op 140,3 miljoen dollar uit. Een gigantische flop zal het niet zijn, maar een succes is het ook niet.

Verwacht werd dat The Last Witch Hunter in de Verenigde Staten zou openen met ongeveer 17 miljoen dollar en uiteindelijk zou stranden op 42 miljoen dollar. Dat mocht niet zo zijn: de film opende met 10,8 miljoen dollar en eindigde op 27,3 miljoen dollar in de VS. De rest van de wereld was goed voor nog eens 113 miljoen dollar. Successen werden geboekt in landen als China (27,4 miljoen dollar), Brazilië (9 miljoen dollar), Tsjechië (4,1 miljoen dollar), Servië & Montenegro (8,7 miljoen dollar) en het Verenigd Koninkrijk (4,1 miljoen dollar). Hier in Nederland haalde de film slechts 791.837 euro op, waarmee deze het beter deed dan bijvoorbeeld Riddick (390.489 euro), Babylon A.D. (285.000 euro) en The Chronicles of Riddick (488.000 euro).



Blu-ray: The Last Witch Hunter | Discs 1 | Retail release: maart 2016 | Beeld: 16 : 9 (2.40) | Geluid:: Engels, DTS-HD Master Audio 5.1 | Ondertitels: Nederlands | EAN: 5-412370-851796 | Met dank aan: Belga

The Last Witch Hunter wordt in een nette keepcase aangeleverd, met daar een slipcover omheen. Beiden hebben hetzelfde ontwerp. Voorop zien we acteur Vin Diesel, met de grote slogan Live Forever, Hunt Forever. Achterop een synopsis en informatie over de extra’s van de serie.

Beeld & geluid

De beeldkwaliteit van deze uitgave is erg goed. De film is digitaal opgenomen en heeft mooie gedetailleerde beelden. De randen zijn erg scherp en details mooi in beeld gebracht. De film ziet er vaak wat duister uit, maar ook die scènes zien er goed uit. Wat de audio betreft zit het ook helemaal goed: de muziek is waar nodig hard en dialoog krijgt vrijwel altijd voorrang. Omgevingsgeluiden zijn ook vaak erg mooi te horen.

Extra’s

Op de uitgave zijn mooie korte films toegevoegd. Het betreft er vier, die allemaal kort ingaan op de oorsprong van Axe & Cross, de organisatie die Kaulder helpt. Dit zijn leuke geanimeerde toevoegingen van elk twee tot drie minuten, en behandelen zaken als de heksen, de heksenjagers en de geschiedenis voor de mensheid. Een andere, half uur durende featurette, gaat in op het maken van de film. Zoals eerder geschreven, komt het idee voor de film voort uit Vin Diesels voorliefde voor Dungeons & Dragons en daar vertelt hij onder meer over. Andere featurettes zijn een sizzle reel, een trailer met Paint It Black op de achtergrond en verwijderde scènes.

Conclusie: Mooie uitgave van een prima fantasyfilm

The Last Witch Hunter krijgt vermoedelijk geen vervolg en bracht aan de box office niet zoveel op als gehoopt. Dat weerhoudt Belga er echter niet van het Vin Diesel vehikel een mooie uitgave te geven. De film heeft goede beelden, audio én veel extra’s die de moeite van het kijken waard zijn. Hou je van Diesel, dan hou je vermoedelijk ook van deze film.



Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair