Klassieke tv- tip: 'Kismet'

Klassieke tv- tip: 'Kismet'

Musical met Howard Keel is op vrijdag 25 maart om 12:45 te zien op BBC2.

Ieder jaar vertoont de BBC tijdens de Paasdagen een aantal klassiekers en dit jaar begint het goed op Goede Vrijdag met de vertoning van Kismet.

Deze film gaat over een eenvoudige poëet uit Bagdad, die geld steelt van een rijke man. Hij kan daardoor een luxeleventje leiden, maar dit is niet van lange duur. Hij wordt al gauw gevangengenomen en ter dood veroordeeld. Een jonge kalief brengt verkleed als een gewone jongen tijd door in de stad. Hij ontmoet zo de dochter van de poëet en natuurlijk slaat de vonk over.

De musical (op diens beurt weer gebaseerd op een toneelstuk) werd eerst op Broadway opgevoerd met Alfred Drake, Doretta Morrow, Richard Kiley en Joan Diener in de hoofdrollen. Het was een enorm succes en won een Tony. Maar omdat de acteurs die meespeelden geen grote namen waren, besloot musical man bij MGM Arthur Freed een geheel nieuwe cast bijeen te brengen voor de filmversie. De film kreeg niet de volledige behandeling als andere MGM musicals qua budget en is ook in vergelijking met de extravagantere producties uit die tijd in de vergetelheid geraakt. Maar Kismet is nog steeds een leuke musical, met prachtige muziek van Alexander Borodin, weelderige regie van Vincente Minnelli en mooie rollen van Ann Blyth, Dolores Gray en Howard Keel.

Kismet is op vrijdag 25 maart om 12:45 te zien op BBC2



NieuwsFilm

meest populair