Blu-Ray Review: Heimat 1 - Eine Deutsche Chronik

Blu-Ray Review: Heimat 1 - Eine Deutsche Chronik

De 15 uur durende speelfilm van Edgar Reitz krijgt een digitaal gerestaureerde director's cut.


Regie: Edgar Reitz | Cast: Marita Breuer (Maria Simon), Michael Lesch / Dieter Schaad (Paul Simon), Rüdiger Weigang (Eduard Simon), Rolf Roth / Markus Reiter / Matthias Kniesbeck (Anton Simon), Roland Bongard / Michael Kausch (Ernst Simon), Kurt Wagner (Glasisch Karl), Jörg Hube (Otto Wohlleben), e.a. | Speelduur: 890 minuten | Bioscoop/tv-release: 1984 | FilmTotaal recensie: geen

De ware filmkenner is er al eens doorheen gegaan: Heimat. De uren durende magnum opus van Edgar Reitz over zijn thuisland, of beter gezegd het (fictieve) Schabbach. Dit is een klein Duits dorpje op de Hunsrück waar de familie Simon woont. Heimat 1 - Heimat – Eine deutsche Chronik - is een zo'n 900 minuten durende film, bestaande uit zeven hoofdstukken.

Een quote van 83-jarige Reitz: "Door HEIMAT - EEN DUITSE KRONIEK in een nieuwe dvd/blu-ray-editie aan te bieden, kunnen we eindelijk weer het esthetische genoegen overbrengen zoals dat voor mij altijd de maatstaf is geweest (...) Ik ben ervan overtuigd dat zelfs de meest hartstochtelijke fans van ‚Heimat‘ verbaasd zullen zijn over de hernieuwde beeldkwaliteit, die een volledig nieuwe ervaring met het filmverhaal en het tijdsbeeld mogelijk maakt. Ik hoop dat de film in zijn nieuwe hoedanigheid ook de jongere generatie toeschouwers zal bereiken die het werk maar van horen zeggen kennen omdat het zoveel jaren niet meer vertoond kon worden."

De film verscheen in 1984 op het Filmfest München en werd daarna snel uitgezonden op televisie. En logisch, er zijn waarschijnlijk maar weinig mensen die 15 uur in de bioscoop gaan zitten. Onlangs bracht Lumière de digitaal gerestaureerde director's cut van Heimat 1 uit op een Dvd en Blu-ray. Later deze maand wordt de complete versie in EYE vertoond en de film zal daarna rouleren langs enkele landelijke theaters.

Synopsis

Maria, dochter van de rijke landeigenaar Wiegand, wordt verliefd op Paul Simon, die net uit de Eerste Wereldoorlog teruggekeerd is. Wanneer ze trouwen en twee kinderen krijgen, Anton en Ernst, denkt Maria het geluk gevonden te hebben. Maar op een zekere dag vertrekt Paul onaangekondigd naar Amerika en laat niets meer van zich horen. Maria blijft achter en hoopt op zijn terugkeer.



Waardering

Op MovieMeter wordt Heimat 1 goed ontvangen gezien de score van 4,39/5. De IMDb noteert eveneens indrukwekkend met een 8,9 na ruim tweeduizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal hebben de epos nog niet beoordeeld (Stem zelf). In 2010 plaatste Empire de film op #59 in de "The 100 Best Films Of World Cinema." Heimat was een van Stanley Kubricks favoriete films.

Box Office / TV-uitzendingen

Het productiebudget van Heimat 1 bedroeg zo'n 13,4 miljoen Duitse marken. De film heeft alleen op het filmfestival van München gedraaid en waarschijnlijk in de nodige filmhuizen. Over opbrengsten is weinig bekend. Al in 1984 werd het geheel uitgezonden op de Duitse televisie. Ook op de Nederlandse televisie verscheen het uitgebreide Heimat, hoogstwaarschijnlijk uitgezonden op basis van de verschillende delen.

[/url]
Film: Heimat 1 | Discs 5 x Blu-Ray | Retail release: april 2016 | Beeld: 1080 / 50i HD 16 x 9 | Geluid: Engels DTS-HD 7.1 | Ondertitels: Nederlands | Extra's: geen | EAN: 5425019010171 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: Lumière

De vijf schijven van deze Blu-Ray uitgave van Heimat 1 zitten vastgeklikt in een dikke amaray Blu-Ray keepcase, met daaromheen een vergelijkbare insteekhoes. In de hoes zit ook een illustrerend boekje over Heimat 1 met een uitgebreide tekst van Reitz over het hoe en waarom van de restauratie. De schijven bevat geen bonusmateriaal. Via de discs wordt duidelijk op welke schijven de afzonderlijke afleveringen staan

Beeld & geluid

Het beeld van deze film uit 1984 is opvallend netjes en duidelijk onderworpen aan een digitale restauratie. Vooral de zwart-wit beelden maken de nodige indruk, wat overigens niet wegneemt dat ook de delen in kleur er voor een 1984-film fraai zijn. Het beeld is echter niet geheel vrij van stofjes en gebreken. Ergens zorgt dit voor de juiste sfeer voor deze bijna 30 jaar oude productie. De donkere beelden zijn ook erg goed en details worden goed behouden. Het geluid is ook omgezet, naar een DTS-HD geluidstrack. De spraak en het geluid klinkt erg modern. Al met al een puike nieuwe uitgave.

Voor de liefhebber van film; op een nette basic uitgave

Heimat 1 is uiteraard voer van de liefhebber en doorgewinterde filmfan. De gemiddelde kijker zal er overigens wel meer moeite mee hebben. Zeker als je weet dat Heimat 2 (Chronik einer Jugend) en Heimat 3 (Chronik einer Zeitenwende) in 1992 en respectievelijk 2004 verschenen. Zie je de film als een serie van zeven delen, dan valt de speelduur uiteraard weer mee. Al met al is Heimat een stukje filmgeschiedenis.

Deze Blu-Ray uitgave is voor de echte fan. Het betreft een digitaal gerestaureerde director's cut met fantastisch beeld en geluid voor een productie uit 1984. Hieronder een trailer voor de complete Heimat-trilogie van Edgar Reitz:


[url=http://www.filmtotaal.nl/blu_ray_review.php]Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal


NieuwsFilm

meest populair