Klassieke tv-tip: 'Vertigo'

Klassieke tv-tip: 'Vertigo'

Hitchcock met James Stewart en Kim Novak is op vrijdag 20 mei om 23.30 te zien op NPO 2.

ToenVertigo in 1958 in de bioscoop werd uitgebracht, waren mensen er niet echt kapot van. Vooral de seksuele perverse ondertoon gaf het publiek reden om aanstoot te geven en James Stewart nam zelfs enige afstand van de film door publiekelijk te verklaren dat hij liever niet had deelgenomen aan zo'n slecht filmproject. En Hitchcock gaf acteur James Stewart de schuld van het mislukken van de film, omdat hij te oud zou zijn om nog realistisch over te komen als love interest voor Kim Novak. Maar met het verstrijken van jaren werd de film wel op waarde geschat en vandaag de dag wordt het gezien als misschien wel Hitchcocks beste film en daarmee een van de beste films aller tijden.

James Stewart speelt Scottie Ferguson. Hij is een politieagent die door hoogtevrees genoodzaakt was met pensioen te gaan. Hij verveelt zich en als een oude vriend vraagt hem een klusje te doen, neemt hij dat graag aan. Zijn vriend maakt zich namelijk zorgen over zijn echtgenote Madeleine, die geobsedeerd is geraakt door haar verleden. Hij vraagt Scottie haar te volgen, zodat hij erachter kan komen wat ze overdag allemaal doet.

Een van de vaste ingrediënten van een Hitchcock is een blondine in de vrouwelijke hoofdrol. Voor de rol van Madeleine wilde Hitchcock eigenlijk Vera Miles casten, die onder persoonlijk contract bij hem stond. Haar zwangerschap gooide (tot ongenoegen van Hitch) roet in het eten. Hij huurde daarom noodgedwongen Kim Novak als hoofdrolspeelster, en bezorgde die daarmee de beste rol van haar carrière.

Vertigo is op vrijdag 20 mei om 23.30 te zien op NPO 2



NieuwsFilm

meest populair