Cult tv- tip: 'Blue Velvet'

Cult tv- tip: 'Blue Velvet'

Film van David Lynch is vandaag om 21:55 te zien op Canvas.

De film Blue Velvet deed toen deze in 1986 uitkwam behoorlijk wat stof opwaaien. Zoals vaker bij cultfilms, verdeelde de film kijkers in twee kampen. Of mensen vonden het een meesterwerk, of mensen zagen het als een schandalig vertoon van masochisme en verkrachting.

Hoofdpersoon is Jeffrey Beaumont (gespeeld door Kyle MacLachlan). Hij vindt op een dag een afgesneden oor. Dit vormt het begin van een bloedstollende en verontrustende thriller waarin hij in van alles wordt meegesleurd.

Zo komt hij in contact met de emotioneel gestoorde nachtclub zangeres (Isabella Rossellini) en een aan drugs verslaafde, levensgevaarlijke sadist (Dennis Hopper). Beaumont begint steeds meer geobsedeerd te raken door de donkere onderwereld waarin hij is beland.

Blue Velvet is een film die bol staat van de symboliek (leuk om op te letten als je de film opnieuw kijkt). Om een voorbeeld te geven, ziet Beaumont veel ongedierte. Dit is een verwijzing naar de smerige wereld, die hij binnenkort zal ontdekken. Zo zie je aan het einde van de eerste scène een zwerm insecten en zitten er op het oor ook allemaal mieren. De film is vernoemd naar een nummer van Bobby Vinton, dat in de film ook gezongen wordt.

Blue Velvet is op maandag 6 juni om 21:55 te zien op Canvas



NieuwsFilm

meest populair