Blu-Ray Review: The Danish Girl

The King's Speech-regisseur ging op zoek naar een nieuwe Oscar.


Regie: Tom Hooper | Cast: Eddie Redmayne (Einar Wegener/Lili Elbe), Alicia Vikander (Gerda Wegener), Amber Heard (Ulla), Ben Whishaw (Henrik), e.a. | Speelduur: 119 minuten | Bioscooprelease: 14 januari 2016 | FilmTotaal recensie: The Danish Girl

Met toppers als The King's Speech (2010) en Les Misérables (2012) achter zijn naam waagde Tom Hooper zich aan het verhaal rond een van de eerste sekseveranderingen. Hij zette de kersverse Oscarwinnaar Eddie Redmayne (The Theory of Everything ) in de hoofdrol. De film The Danish Girl werd meer dan redelijk ontvangen en Alicia Vikander (Ex Machina) pakte haar eerste Oscar voor haar bijrol. Redmayne en de kostuums grepen naar een Oscar. Ook is er een rolletje weggelegd voor de Belgische acteur Matthias Schoenaerts.

The Danish Girl speelt zich af in Kopenhagen in 1926. De Deense artiest Gerda Wegener schildert haar eigen man, Einar Wegener als een vrouw. Zodra het schilderij populair begint worden begint Einar zichzelf steeds vaker als een vrouw te kleden, en noemt zichzelf voortaan Lili Elbe. Met zijn passie voor feminisme en de steun van Gerda begint Einar - of Elbe - aan zijn reis om zichzelf door middel van operaties helemaal te veranderen in een vrouw, een beslissing die een grote impact heeft op hun leven. Een kindervriend van Einar, kunsthandelaar Hans Axgil verschijnt en begint een complexe liefdesrelatie met de koppel.



Waardering

Op Rotten Tomatoes is The Danish Girl redelijk "fresh" met 69 procent. De IMDb noteert een 7,0 na ruim 75 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de superheldenfilm met een 7,3 (Stem zelf). FT-recensent Jan Roselaar kwam tot 3 sterren naar aanleiding van zijn recensie.

Box Office

Het productiebudget van The Danish Girl bedroeg zo'n $25 miljoen. In de States werd er $11,1 miljoen opgehaald in een beperkt aantal bioscopen. In het Verenigd Koninkrijk werd er een dezelfde soort bedrag opgehaald en wereldwijd kwam de teller uit op een nette $64,2 miljoen. De opbrengst in Nederland stokte op een kleine 6 ton in dollars.

[/url]
Film: The Danish Girl | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: december 2015 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.85 : 1) | Geluid: Engels DTS-HD MA 5.1 | Ondertitels: Nederlands | Extra's: Making of The Danish Girl | EAN: 5053083063672 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: Universal Pictures

De schijf van deze Blu-Ray uitgave van The Danish Girl zit vastgeklikt in een standaard amaray Blu-Ray keepcase. Voor de vormgeving van de cover komt in grote lijnen overeen met de [url=http://www.filmtotaal.nl/foto.php?film=18150&id=25331]filmposter
.

Beeld & geluid

Universal Pictures heeft ervoor gezorgd dat de liefhebbers van de film optimaal kunnen genieten van een High Definition versie van de film. De scherpte is namelijk van een bovengemiddelde kwaliteit en de natuurlijk ogende kleuren zorgen voor een nog mooier plaatje. De donkere scènes pakken ook goed uit. De dialoog en de muzikale ondersteuning van Alexandre Desplat komen uit de boxen via een standaard DTS-HD geluidstrack. Ook hier is helemaal niets mis mee, aangezien alles prima te volgen is, vol aandoet en er zo nu en dan ook wat surround effects te horen zijn.

Extra's

Er is slechts één extra toegevoegd aan deze schijf, namelijk The Making of The Danish Girl. De 10 minuten durende featurette bestaat uit de nodige interviews, waaronder met David Ebershoff, schrijver van het gelijknamige boek waarop de film is gebaseerd. Uiteraard komen ook cast en crew voorbij en zijn er mooie beelden te zien van achter de schermen. Al met al een redelijk standaard Making of.

Prima drama; op een basic Blu-ray uitgave

Vooral met The King's Speech wist Tom Hooper veel indruk te maken. Met The Danish Girl wordt overduidelijk getracht een vergelijkbaar resultaat neer te zetten. Dit heeft uiteraard positieve effecten, zoals de uitstekende rollen van Eddie Redmayne en Alicia Vikander. Minder is de verdere uitwerking. Hooper werkt ondertussen aan een filmversie van de musical Cats.

Deze Blu-Ray uitgave scoort goed op beeld en geluid, maar met alleen een korte Making of is het bonusmateriaal beperkt. Hieronder de online featurette 'Lili Elbe':



Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair