Klassieke tv-tip: 'Ivanhoe'

Klassieke tv-tip: 'Ivanhoe'

Film met Robert Taylor en Elizabeth Taylor is zaterdag 16 juli om 09.25 te zien op BBC2.

Wie zaterdag zin heeft in een klassiek ochtendje kan terecht bij de BBC. Na Once Upon a Honeymoon uit begin jaren veertig, is een van de meest populaire ridderfilms uit de jaren vijftig te zien, namelijk Ivanhoe.

De film speelt zich af in het Engeland van de 12de eeuw. In deze periode vechten Saksen en Normandiërs een bloedige oorlog om de macht te krijgen. Ridder Ivanhoe op zoek naar de Engelse koning Richard, die verdwenen is. Na een jarenlange tocht vindt de ridder zijn koning in de kerkers van een Oostenrijks kasteel.

Richard wordt er vastgehouden met medeweten van zijn wrede broer John, die aast op de troon en bijgevolg weigert om het gevraagde losgeld te betalen. Vastbesloten de som te verzamelen, trekt Ivanhoe naar de burcht van zijn vader Cedric waar hij de jood Isaac en diens knappe dochter Rebecca ontmoet. Het meisje wordt meteen smoorverliefd op de moedige ridder en wil hem maar al te graag helpen om zijn doel te bereiken.

Leuk detail is, dat Elizabeth Taylor zelf spijt kreeg dat ze de rol van Rebecca speelde. Achteraf gezien had ze liever de rol van Rowena, die werd gespeeld door Joan Fontaine. De film was een enorm succes voor MGM en een van de grootste box office successen van dat jaar. De film werd genomineerd voor drie Oscars namelijk beste film, cinematografie en muziek.

Ivanhoe zaterdag 16 juli om 09:25 te zien op BBC2



NieuwsFilm

meest populair