TIFF 2016: 'The Birth of a Nation'- cast probeert aandacht op film te houden

TIFF 2016: 'The Birth of a Nation'- cast probeert aandacht op film te houden

Persconferentie staat opnieuw in het teken van het schandaal rond Nate Parker.

In een persconferentie tijdens het Toronto International Film Festival voor The Birth of a Nation probeerde een gepassioneerde cast de aandacht weer te richten op de film en het belang van het verhaal. Maar ook al was de persconferentie tot in de puntjes georkestreerd, toen het publiek de vragen mocht stellen, bleef het gaan om het verkrachtingsschandaal rond Nate Parker dat aan het licht is gekomen.

"Ik heb het er al over gehad en ik denk dat ik het op verschillende manieren nog meer zal adresseren," zei Parker. "De realiteit is dat niet een persoon een film maakt. Ik wil iedereen eraan herinneren dat afgezien van wat er persoonlijk met mij gaande is, ik maar een persoon ben."

Om even terug te blikken op wat de achtergrond van dit verhaal precies is: Nate Parker werd aangeklaagd voor verkrachting door een medestudent van zijn universiteit evenals zijn kamergenoot Jean Celestin. Parker werd vrijgesproken, Celestin, die het scenario van The Birth of a Nation schreef, werd wel veroordeeld maar werd in hoger beroep vrijgesproken.

Parker had een low key carrière binnen Hollywood, maar met het succes van The Birth of a Nation op Sundance werd ook zijn persoonlijk leven onder de loep genomen. Met name omdat de film toen al Oscar- buzz kreeg. Door die schijnwerper op zijn privéleven, kwam de verkrachtingszaak bovendrijven evenals dat Parker en Celestin het meisje in kwestie na de beschuldigingen op de campus hadden lastig gevallen om haar te intimideren. De zaak escaleerde nog meer in de media toen bleek dat het meisje in 2012 zelfmoord had gepleegd.

American Film Institute cancelde een screening, TIFF behield de film in het programma, maar schrapte de persconferentie. De vervangende conferentie werd dan ook privé georganiseerd door de filmmaatschappij in een hotel vlakbij het festivalterrein. De cast deed er in ieder geval alles aan om hun passie voor het project weer op de voorgrond te krijgen en het belang van het verhaal waarin het slavernijverleden van Amerika aan bod komt via het waargebeurde verhaal van Nat Turner.

"We zijn een enorme schande binnen de Amerikaanse geschiedenis aan het onderzoeken," zei acteur Colman Domingo. "En het dragen van een enorme hoeveelheid schuld. Ik denk dat we als we onze geschiedenis niet blijven onderzoeken, er geen vrede komt. En momenteel is er geen vrede op straat. Er vloeit bloed en het kleeft aan al onze handen om niemand de waarheid confronteert."

Ook Penelope Ann Miller probeerde te benadrukken dat er naar de film moest gekeken in plaats van de maker. Dit is niet de Nate Parker story, het is de Nat Turner story. De meeste mensen kennen het verhaal van Nat Turner niet. En ik vind dat een belangrijk verhaal om meer over te leren."



NieuwsFilm

meest populair