Filmklassieker 'Quo Vadis?' weer te zien in EYE

De film uit 1913 werd geregisseerd door Enrico Guazzoni.

EYE gaat de stille- filmklassieker Quo Vadis? uit 1913 van Enrico Guazzoni vertonen in december. De voorstelling is onderdeel van de Cinema Concert-serie. Aanleiding is de expositie Alma-Tadema - Klassieke verleiding in het Fries Museum die op 1 oktober opent, aangezien Guazzoni zich door deze kunstenaar liet inspireren voor zijn film.

En Guazzoni is niet de enige die zich door het werk van Alma- Tadema liet inspireren, ook Ridley Scott keek voor de art-direction van zijn film Gladiator naar de weelderige schilderijen van deze kunstenaar.

Quo Vadis? wordt ook wel de eerste blockbuster genoemd. Het had meer dan 5000 figuranten, enorme sets en een speelduur van meer dan twee uur. Hiermee zette het de toon voor de films die hierop volgden zoals het werk van Cecil B. De Mille. Het was de eerste film die in een eersteklas Broadway theater werd geprojecteerd en het trok negen maanden lang volle zalen. De eerste vertoning van de film in Engeland was voor de Britse koning George de Vijfde, die zei onder de indruk te zijn van het spel van de acteurs.

De film werd door EYE gerestaureerd aan de hand van nitraatkopieën uit diverse Europese filmarchieven. Voor de voorstelling van 18 december heeft EYE-programmeur en componist Martin de Ruiter een nieuwe score gemaakt, op basis van de opera Quo vadis? uit 1909 van Jean Nouguès.



NieuwsFilm

meest populair