Blu-Ray Review: Labyrinth (30th Anniversary Edition)

Toen ze de effecten nog met de hand maakten!

Regie: Jim Henson | Cast: Jennifer Connelly (Sarah Williams), David Bowie (Jareth the Goblin King), Toby Froud (Toby Williams), Christopher Malcolm (Robert), Shelley Thompson (Irene), Natalie Finland (Labyrinth Fairies) e.a. | Speelduur: 101 minuten | Bioscooprelease: 27.06.1986 | Recensie FT: geen

Tegenwoordig is het oog gericht op de vele VFX die uit de computers van bijvoorbeeld ILM worden getoverd. tot ongeveer 25 jaar geleden gebeurde dit echter nog nauwelijks en waren poppen en make-up de voornaamste techniek om fantasierijke wezens tot leven te wekken. Een van de bekende fantasyfilms uit de jaren '80 is Jim Hensons Labyrinth, welke tegenwoordig een flinke cultstatus heeft a la Hensons klassieker The Dark Crystal uit 1982 en Wolfgang Petersens The NeverEnding Story uit 1984.

De fantasyfilm met onder meer Jennifer Connelly en David Bowie kostte destijds zo'n $25 miljoen om te maken, maar kwam niet verder dan een opbrengst van een kleine $13 miljoen. Onlangs verscheen de film op Blu-ray.

In Labyrinth, dit jaar 30 jaar oud, moet de tiener Sarah voor de zoveelste maal alleen op haar kleine broertje Toby passen, wanneer haar ouders op stap zijn. Ze vervloekt dit met het gevolg dat Toby gevangen wordt genomen door Jareth the Goblin King. Sarah moet haar broertje bevrijden uit het kasteel van de koning. Hiervoor moet ze door een groot labyrint dat steeds verandert en waarin niets lijkt wat het is. De klok tikt door, want ze heeft maar 13 uur de tijd om bij het kasteel te komen.



Film: Labyrinth | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: september 2016 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35 : 1) | Geluid: o.a. Engels Dolby Atmos | Ondertitels: o.a. Nederlands | EAN: 8712609607376 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: Sony Pictures Home Entertainment

De schijf van deze uitgeklede Blu-Ray uitgave van Labyrinth - 30th Anniversary Edition zit vastgeklikt in een standaard amaray Blu-Ray keepcase. Er is ook een Steelcase versie beschikbaar. De disc start op met het logo van Sony Pictures Home Entertainment. Daarna zie je gelijk het basic hoofdmenu, voor de taal en het bonusmateriaal.

Beeld

Voor de gedateerde film in High Definition ziet het beeld er echt erg fraai uit. De beelden voelen modern aan, aangezien de scherpte volop aanwezig is en de kleuren duidelijk zijn opgepoetst. Uiteraard blijft duidelijk dat het een film van alweer 30 jaar oud is. En dit komt - naast wat ruis en vuil - vooral daar de wijze waarop de film gemaakt is. Dit is helemaal niet negatief bedoeld, maar tegenwoordig zou 90 procent van de praktische effecten opgelost worden met visuele effecten. Nette uitgave!

Geluid

Het geluid bij de film speelt een belangrijke rol. Niet alleen omdat David Bowie van zich laat horen. De muzikale ondersteuning en geluidseffecten zijn volop aanwezig. Sony Pictures Home Entertainment heeft de film een Dolby Atmos track gegeven die de muziek en de effecten ruimschoots laat horen via de daarvoor bestemde speakers. Heerlijk!

Bonusmateriaal

De schijf bevat een enorme lading bonusmateriaal. De meeste heeft de fan al gezien op de eerdere Blu-ray uitgave, er zijn echter ook drie nieuwe extra's, namelijk:

>> Reordering Time: Looking Back at Labyrinth: Een mooie terugblik op hoe de film gemaakt is. Niet alleen cast & crew zijn te zien, maar ook wijlen Jim Henson komt in beeld via oude opnames. Er wordt uiteraard gekeken hoe de film werd ontwikkeld en hoe de film werd opgenomen met de poppen.

>> The Henson Legacy: Een korte ode aan Jim Henson. Er wordt gesproken over zijn persoon en zijn passie. Er wordt ook gekeken naar de 'The Center for Puppetry Arts', in Atlanta in de States.

>> Remembering The Goblin King: Uiteraard een blik op het personage van wijlen David Bowie. Het geheel duurt niet langer dan 5 minuten.

>> Anniversary Q&A: Een vrij lange Q&A geleid door Adam Savage en met een aantal mensen van achter en voor de schermen. Er wordt opnieuw ingezoomd op de praktische effecten / poppen en de film. Er zijn ook beelden uit de film en archiefbeelden te zien.

Prima HD-schijf van een geweldig fantasierijke jaren 80-film!

Voor wie in de jaren 80 opgroeide (met films) is Labyrinth hoogstwaarschijnlijk sowieso op een of andere manier een herkenbare film. Niet alleen de rol van Bowie was een opvallende; de film sloot ook prima aan op de eerdere genre-titels, The Dark Crystal en The NeverEnding Story. Wil je de film nogmaals zien en wil je ook genieten van flink wat bonusmateriaal, dan is deze uitgave zeker aan te raden.

NieuwsFilm

meest populair