Blu-Ray Review: Miles Ahead

Blu-Ray Review: Miles Ahead

Don Cheadle regisseert zichzelf in deze Miles Davis-film.

Regie: Don Cheadle | Cast: Don Cheadle (Miles Davis), Ewan McGregor (Dave Braden), Emayatzy Corinealdi (Frances Taylor), Brian Wolfman Black Bowman (Walter), Lakeith Stanfield (Junior), Michael Stuhlbarg (Harper), Christina Marie Karis (Janice), e.a. | Speelduur: 100 minuten | Bioscooprelease: geen

Na jaren van ontwikkeling dook Don Cheadle onlangs dan toch op in een film rond jazz-legende Miles Davis. Al tijden werd de acteur met de rol in verband gebracht, maar nadat Cheadle zelf het voortouw nam en Ewan McGregor aantrok, kwam de film in een stroomversnelling. Toch moest er crowdfunding aan te pas komen en blijf het budget naar verluidt beperkt tot circa $350.000. Een enorm succes werd de 'biopic' Miles Ahead niet, maar de wereldwijde omzet $4,8 miljoen is gezien het beperkte budget niet onaardig.

In Cheadle's wisselend ontvangen regiedebuut verdwijnt Miles Davis vijf jaar lang uit de schijnwerpers op het moment dat hij een schitterende en productieve carrière heeft als voorloper van modern jazz. Nadat de sluwe muziekreporter Dave Braden zijn weg baant tot de verblijfplaats van Davis, beginnen de twee mannen onbewust aan een wild en aangrijpend avontuur om een gestolen opname van de muzikant's laatste composities terug in handen te krijgen.


Film: Miles Ahead | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: november 2016 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: Engels DTS-HD 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans | EAN: 8712609605730 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: Sony Pictures Home Entertainment

De schijf van deze Blu-Ray uitgave van Miles Ahead zit vastgeklikt in een standaard amaray Blu-Ray keepcase. De disc start op met het logo van Sony Pictures Home Entertainment en na de trailers van The Lady in the Van en Grandma volgt het hoofdmenu voor de taal, scèneselectie en de extra's.

Beeld

Het beeld van deze High Def-uitgave is in scherpte en zeker de kleur van een uitstekend niveau. De kleuren zijn vol en warm en sluiten mooi aan op de tijdssetting. De scherpte is ook netjes, maar wordt wel wat gehinderd door een wisselende en forse laag ruis. De ruis lijkt wat opzettelijk om de filmische sfeer aan te dikken, maar het werkt niet altijd in het voordeel van het geheel, zeker niet in de donkere delen van het beeld. Met iets minder ruis had dit een betere HD-kijkervaring opgeleverd.

Geluid

Muziek is uiteraard een belangrijk onderdeel van de film en de DTS-HD 5.1 geluidstrack weet de muziek van Miles Davis gelukkig prachtig weer te geven, zowel de zang als de trompet. De dialoog is verder ook prima te volgen. Al met al een prima geluidstrack en voor de fan van jazz en Davis is het regelmatig genieten geblazen.

Bonusmateriaal

The Truth: Becoming Miles Davis: In deze grotendeels zwart-wit opgenomen zeer aardige en uitgebreide featurette wordt er gesproken naar hoe de film is gerealiseerd, ook met mensen van achter de schermen. Er wordt gekeken naar de muziek en het echte leven van Davis.

Sundance Film Festival Q&A: In 20 minuten zien we een introductie met Don Cheadle voorafgaand aan en een Q&A met de cast na de vertoning van de hoofdfilm tijdens het Sundance Film Festival in Utah. Ook Ewan McGregor is aanwezig. Cheadle is vaak aan het woord en laat onder meer weten hoe hij tot de film is gekomen.

Overig: Er is een track met audiocommentaar van Don Cheadle en co-schrijver Steven Baigelman. Ook is de filmtrailer te bekijken.

Redelijke 'biopic' over Miles Davis; nette Blu-ray uitgave

Zoals vaker in een muzikale biopic is het acteerwerk beter dan het verhaal. Ook nu is dit het geval. Regisseur Cheadle speelt de rol opvallend sterk. De film blijkt niet helemaal een typische biopic te zijn en dit had in dit geval hoogstwaarschijnlijk een betere keuze geweest. Desondanks is Miles Ahead een niet onaardig regiedebuut van Cheadle. Het beeld van deze Blu-ray uitgave laat een wat wisselende indruk achter, maar gelukkig maken het fraaie geluid en de extra's het weer wat goed.

NieuwsFilm

meest populair