Arthouse

Jean-Luc Godard over biopic over hem: 'stom idee'

De Franse regisseur, misschien wel de belangrijkste aller tijden, onthuld ook details over nieuwe film, '.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Kaj van Zoelen om 10:39 in Arthouse
Jean Luc Godard vertelt in een interview over Image et Parole, de film waar hij aan werkt, en keurt en passant de biopic af die over hem in de maak is.

Jean Luc Godard, de Franse regisseur die samen met onder andere François Truffaut de grondlegger is van de Nouvelle Vague beweging, gaat nog altijd gestaag door. Met filmmaken, en met zichzelf zijn: onvoorspelbaar, compromisloos en tegen schenen schoppend.

De 86-jarige filmmaker deed in een interview aan het Russische Seance nieuwe details over zijn allernieuwste film uit de doeken, en deelde een sneer uit aan het adres van Michel Hazanavicius.

Hazanavicius is namelijk Redoubtable aan het maken, een biopic over Godard waarin Louis Garrel de prikkelbare, principiële regisseur speelt, en Stacy Martin en Berenice Bejo als vrouwen in zijn leven. Over dat project had Godard geen goed woord over: "Ik wil er niet eens over horen. Hoewel het me eigenlijk niets kan schelen. Een stom idee. Stom."

In dat interview vertelde hij ook over zijn nieuwste film, Image et Parole:

"Ik begin met een zeer lange introductie. Als in, voordat we de hele hand zien, moeten we eerst elke vinger stuk voor stuk in acht nemen. Dus geef ik de eerste vijf elementen: oorlog, reizen, de wet (als in Montesquieus 'Over de geest van de wetten'), iets anders en tenslotte La région centrale, ter herinnering aan de gelijknamige Amerikaanse film. En dan hebben we een hand: een klein verhaal met de titel Happy Arabia, dat ik geleend heb van een oninteressant boek.

De film vindt plaats in een land in het Midden-Oosten met olie. De mensen zijn gelukkig met de status quo, maar de regent wil over andere Arabische landen regeren. Hij bedenkt een leugen om dat te bereiken, faalt, en alles wordt weer normaal. Ik film zonder acteurs, zij hebben mij hier niet nodig. Maar er is wel een verteller, die uit het boek voorleest, waardoor de in grote lijnen het verhaal kunnen begrijpen als een soort parabel.
"

Jean Luc Godard is de regisseur van onder andere klassiekers als À bout de souffle, Le mépris en Pierrot le fou. In recente jaren regisseerde Godard de experimentele, controversiële films Film Socialisme en Adieu au langage. Ook ver in de tachtig maakt de Fransman nog altijd de tongen los met zijn werk.

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

nieuwslaatste nieuws

meest populair