Events & Festivals

IFFR Dagtip: Jackie

Intens drama over Jackie Kennedy in de dagen na de moord op JFK, over rouw, performance & nalatenschap.

door Kaj van Zoelen om 11:40 in Events & Festivals
Jackie Kennedy laatste dagen als first lady van de Verenigde Staten worden onder de loep gelegd in Jackie, Pablo Larrains fascinerende verkenning van rouw, roem en performance. Waarin wat werkelijkheid en wat pretentie is bij mevrouw Kennedy in de dagen na de moord op manlief John F. Kennedy nog meer dan voorheen door elkaar gaat lopen.

John F. Kennedy werd in 1960 tot president van de Verenigde Staten gekozen. Op 22 november 1963 werd hij vermoord in Dallas. Zijn vrouw Jackie naast hem in de auto en moest daarna met waardigheid zijn begrafenis regelen terwijl vice-president Johnson het presidentschap overnam. Jackie vindt voornamelijk plaats in de tijd vanaf de moord tot aan de begrafenis.

Pablo Larrain filmt Natalie Portman en de mensen om haar heen in het Witte Huis voortdurend in intense close-ups, ondersteund door de dramatische muziek van Mica Levi. Wat niet alleen het drama dat zij doormaakt versterkt, maar haar ook haast een gevangene maakt van het beeld. In wezen was ze dat inmiddels ook geworden, altijd zo bezig met het presenteren van het perfecte imago (en in de dagen na JFK's dood met het begin van zijn nalatenschap) dat het zelfs voor Jackie zelf moeilijk is om zich voor zichzelf te scheiden van het zo zorgvuldig gepolijste publieke personage.

Portmans acteren past daar perfect bij. Een reeks tics en dramatische blikken waarvan het nooit helemaal duidelijk is of er echte gevoelens achter schuilen, of dat het allemaal slechts schijn voor de camera is. De spanning tussen realiteit en publiek en privé levert met de emoties rondom de dood van JFK een opwindend, gelaagd drama op.

Wanneer te zien

Maandag 30 januari: 11:15 - 12:46 in LantarenVenster 1.
Donderdag 2 februari: 20:00 - 21:31 in Pathé 1.

Kijk tijdens het festival op de speciale IFFR 2017 pagina voor meer verslaggeving.0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

NieuwsFilm