IFFR Dagtip: After The Storm

IFFR Dagtip: After The Storm

Ontroerend, melancholisch doch humoristisch familiedrama van Koreeda, waarin een vader de verstoorde band met zijn zoontje wil herstellen.

Regie: Hirokazu Koreeda | Cast: Hiroshi Abe (Shinoda Ryota), Yôko Maki (Shiraishi Kyoko), Taiyô Yoshizawa (Shiraishi Shingo), Kirin Kiki (Shinoda Yoshiko) e.a. | Speelduur: 117 minuten | Jaar: 2016

After the Storm is een ontroerend drama met sympathieke personages, zoals regisseur Koreeda ze de laatste jaren vaker maakt. Met een rustig tempo, mensen waar warmte vanuit gaat en verstoorde familierelaties die (enigszins) hersteld worden.

Vader Ryota is een gefaalde schrijver, die al jarenlang geen woord meer op papier krijgt en af en toe bijklust als louche privé-detective. Maar niet genoeg om kinderbijslag aan zijn ex-vrouw te betalen. Zij dreigt hem zijn zoon niet meer te laten ontmoeten, als hij niet betaalt. Ondanks zijn tekortkomingen is Ryota een sympathieke dromer.

De ster van de film is echter zijn moeder - gespeeld door de fantastische Kirin Kiki, die vorig jaar ook al zo goed was als de oude vrouw in An van Naomi Kawase. Met haar rake, droge observaties is zij de enige in de film die haar leven accepteert zoals het is, iets waar de rest van de personages mee worstelt. En de grootste bron van humor.

Koreeda maakte er al eerder films over, maar sinds I Wish uit 2011 gaan eigenlijk alle films van de Japanse regisseur over breuken in gezinnen, waarna familieleden weer toenadering tot elkaar zoeken. De tweeling in I Wish, de ouders en zonen in Like Father, Like Son, de zussen in Our Little Sister en nu de vader en zoon in After The Storm.

Net als in zijn eerdere werk laat Koreeda in After the Storm zowel de ontzettende pijn als de onmetelijke liefde die mensen elkaar geven op subtiele en poëtische manieren zien. Soms zit dat in een steelse blik of een schijnbaar terloopse opmerking, altijd precies getimed. De melancholie als gevolg van hoe we elkaar emotioneel verwonden en helen, dat maakt dat Koreeda's films zo raken.

Wanneer te zien

Dinsdag 31 januari: 16:00 - 17:57 in Pathé 1.
Woensdag 1 februari: 22:30 - 22:30 in Kino 3.
Donderdag 2 februari: 21:30 - 23:27 in Schouwburg Grote Zaal.

Kijk tijdens het festival op de speciale IFFR 2017 pagina voor meer verslaggeving.NieuwsFilm

meest populair