Blu-ray recensie: 'Miss Peregrine's Home for Peculiar Children'

Blu-ray recensie: 'Miss Peregrine's Home for Peculiar Children'

Op alle vlakken geslaagde uitgave van de nieuwe Tim Burton-film

Regie: Tim Burton | Cast: Eva Green (Miss Peregrine), Asa Butterfield (Jake), Samuel L. Jackson (Barron), Judi Dench (Miss Avocet) e.a. | Release: 29 september 2016 | Speelduur: 127 minuten
Miss Peregrine's Home for Peculiar Children is het eerste in een reeks boeken van schrijver Ransom Riggs. Het zijn redelijk gothische fantasyboeken, die daarmee optimaal zijn voor regisseur Tim Burton om te verfilmen. Het zal niemand dus echt verbazen dat Tim Burton er ook echt een film van maakte, die nu in meerdere varianten in Nederland te koop is. Klanten kunnen kiezen uit een Dvd-versie, Blu-ray versie, 3D Blu-ray en 4K Blu-ray versie. Fox was zo vriendelijk Filmtotaal de 3D Blu-ray te verstrekken.

Centraal staat het jongetje Jake. Hij komt achter het bestaan van een geheim toevluchtsoord voor 'bijzondere kinderen', het weeshuis van mevrouw Peregrine. Als Jake kennis maakt met de bewoners en hun bijzondere gaven, realiseert hij zich dat veiligheid hooguit een illusie is. Er dreigt gevaar, van krachtige verborgen vijanden. Aan Jake de taak om uit te zoeken wie hij kan vertrouwen in het weeshuis en ondertussen zichzelf te leren kennen.

Miss Peregrine kostte 110 miljoen dollar om te maken en leverde wereldwijd een bescheiden 292 miljoen dollar op. Daarmee is de film wel een succes, maar niet gigantisch. Dat komt vermoedelijk grotendeels door de toch wat lauwe ontvangst van de film. Op RottenTomatoes staat de film slechts op een 5.9 en dat na 199 recensies. Het bronmateriaal is volgens de consensus perfect voor "Tim Burtons onderscheidende stijl, maar het is vooral op visueel vlak een sterkere ervaring dan op verhaalniveau."

Bekijk de afbeelding
Media: 2x Blu-ray | Video: 1.85:1 (16:9) | Audio: Engels DTs-HD MA 7.1 / Frans, DTS 5.1 | Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans | Retail release: februari 2017 | EAN: 8-712626-088219 | Met dank aan: 20th Century Fox
We schreven het al: 20th Century Fox levert Miss Peregrine's Home for Peculiar Children aan in meerdere versies. Wij kregen de 3D-versie geleverd, die bestaat uit een iets dikkere Blu-ray keepcase dan normaal, met ook een andere poster dan de reguliere editie. Achterop zie je alle info in het Nederlands en het Frans staan en binnenin tref je twee schijven aan. Links zit de 3D-schijf en rechts de reguliere versie. Doe je ze in de Blu-rayspeler, dan krijg je enkel het logo van Fox te zien en skip je vervolgens meteen door naar het menu.

Beeldkwaliteit

Miss Peregrine mag dan wel niet fantastisch ontvangen zijn, het is wel visueel een pareltje. Dat valt vooral te danken aan de creatieve geest van regisseur Tim Burton, die dankzij het grote budget ook veel kon spelen met de beelden en effecten. Dat Fox vervolgens niet heeft bespaard op de Blu-ray uitgave is alleen maar mooi. De beelden zij haarscherp en komen goed tot hun recht op het kleine scherm. De kleuren zijn daarbij soms extreem levendig en andere keren wat meer ontdaan van hun leven. Dat is een bewuste keuze geweest en leidt niet af van de kijkervaring.

De 3d-beelden zien er verder mooi uit. Er zit steeds iets meer diepte in de beelden, wat overal het algemeen genomen een vrij subtiel effect is. Toch zijn er ook momenten waarop er bewust 3d-effecten zijn toegevoegd die wat meer naar voren komen, zoals bepaalde beelden die het beeldscherm lijken te verlaten. Die effecten zijn vooral goed voor de persoon die recht voor de televisie zit, minder voor de mensen die in een kleine hoek kijken. Toch is het mooi om te zien en is de conversie naar 3d goed gelukt.

Audio

De audio is in beide gevallen gelijkwaardig en van hoog niveau. Ook hierover hebben we niets te klagen. Er zitten veel momenten in de film met speciale geluidseffecten en die zijn lekker gepositioneerd. Als een geluid van links hoort te komen, komt het dankzij de Dolby 7.1 score ook echt van links. Interessant zijn ook de omgevingseffecten, die de film levendig maken. Ook de dialoog is goed te verstaan en krijgt genoeg voorrang op de rest.


Extra's

Er zijn veel extra's toegevoegd aan de uitgave en dat maakt het nog mooier. Het eigenaardige verhaal gaat gedurende 15 minuten in op de oorsprong van het verhaal, en wordt verteld door schrijver Ransom Riggs. Een veel langere, 1 uur durende featurette heet De bijzondere kinderen en draait om de verschillende personages. Dat is mooi om te zien en biedt redelijk uitgebreide profielen van de aparte kids en hun krachten.

Hollows en ex-Hollow gaat verder tijdens 10 minuten in op de slechteriken en hun achtergrond. De featurette Kaart der dagen is weer iets langer (20 minuten) en gaat in op de rol van tijd in de film. Tot slot zijn er nog wat standaard extra's, zoals een videoclip (van Florence + The Machine), een galerij en bioscooptrailers.

Op alle vlakken geslaagde uitgave van de nieuwe Tim Burton-film

Miss Peregrine's Home for Peculiar Children was als verfilming perfect voor regisseur Tim Burton. Die heeft er dan ook een mooi visueel spektakel van gemaakt, dat weliswaar niet super ontvangen is, maar wel bijzonder is om naar te kijken. Dat is nu op Blu-ray en Dvd verkrijgbaar en wij kregen de 3d-versie aangeleverd. De film komt daarop goed tot zijn recht, met mooie haarscherpe beelden en een fantastische audio. Een flinke hoeveelheid extra's maakt het helemaal af.



NieuwsFilm

meest populair