Netflix geeft laatste film Orson Welles alsnog een einde

De streamingservice maakt af wat de legendarische regisseur destijds begon.

Dat Netflix de laatste tijd hard aan de weg timmert om naast de televisie ook de filmindustrie aan de toekomst aan te passen was al enige tijd duidelijk, nu dat grote namen zowel voor als achter de camera door de streaming-gigant worden ingehuurd voor haar nieuwste projecten. Nu blijkt Netflix echter ook interesse te tonen in oudere titels. Het bedrijf heeft zich vastgelegd op het completeren van de laatste film van wijlen Orson Welles, de legendarische regisseur van onder andere onsterfelijke klassiekers als Citizen Kane en The Magnificent Ambersons.

Welles werkte aan het begin van de jaren zeventig aan The Other Side of the Wind, maar wist haar nooit af te maken. De film handelde over een uitgerangeerde regisseur (vertolkt door John Huston), die na jarenlange afwezigheid terugkeert naar Hollywood voor een weergaloze comeback, in de vorm van een kunstzinnige film die vervolgens gruwelijk flopt. Het had een satire moeten worden op de ondergang van de klassieke Amerikaanse filmindustrie en de opkomt van het Nieuwe Hollywood onder aanvoering van avant-gardistische filmmakers. Bovendien was de film semiautobiografisch en reflecteerde het Welles' eigen terugkeer naar de Amerikaanse filmwereld na decennia lang in Europa gewerkt te hebben.

Het plan om The Other Side of the Wind af te maken is niet nieuw. De Poolse regisseur Filip Jan Rymsza startte in 2015 een crowdfunding-project met hetzelfde doel. Netflix zal nu samenwerken met Rymsza on de film te vervolmaken. Daarbij worden ze bijgestaan door producent Frank Marshall en acteur/regisseur Peter Bogdanovich, die beiden veertig jaar terug met Welles aan de originele film werkten. Het idee is om Welles' visie zoveel mogelijk eer aan te doen. De film zal niet alleen op Netflix te zien zijn, maar ook een thuisrelease krijgen.

Wanneer de afgemaakte versie van The Other Side of the Wind te zien moet zijn, is nog niet bekend. Aangezien filmfans al vier decennia op de film wachten, kunnen ze gerust nog een jaar of twee geduld opbrengen.



NieuwsFilm

meest populair