Blu-ray

Blu-Ray Review: Split

James McAvoy is The Beast!

door Bram de Groot om 19:02 in Blu-ray
Regie: M. Night Shyamalan | Cast: James McAvoy (Kevin), Anya Taylor-Joy (Casey), Haley Lu Richardson (Claire), Jessica Sula (Marcia), Betty Buckley (dr. Fletcher), e.a. | Speelduur: 117 minuten | Bioscooprelease: 19.01.2017 | Recensie FT: 3,5 ster

Het mag ondertussen duidelijk zijn dat het verrassend vermakelijke Split onderdeel uitmaakt van de soort van superheldenfranchise van filmmaker M. Night Shyamalan. De thriller met onder meer James McAvoy en Anya Taylor-Joy had namelijk een enorm verrassende afsluiter, de link met Unbreakable. En gelukkig had je toen al een prima film gezien, netjes ontvangen door pers en publiek en met een waanzinnige opbrengst als resultaat: $276,9 miljoen. Onlangs verscheen Split op Blu-ray.

In het $9 miljoen kostende Split (FT Stercijfer = 6,7) heeft Kevin 23 verschillende persoonlijkheden. Het ene moment draagt hij een bril en heeft hij smetvrees, de andere keer draagt hij vrouwenkleren. Wanneer één van zijn persoonlijkheden drie meisjes ontvoert en opsluit in een kelder onder zijn huis, slaan zijn stoppen door. De drie meisjes proberen, met behulp van zijn andere persoonlijkheden, bijvoorbeeld de negenjarige Hedwig, te ontsnappen. Ze moeten dit doen voordat zijn 24ste persoonlijkheid op de proppen komt: het beest.


Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: juni 2017 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD 5.1 | Ondertitels: Nederlands, Frans | EAN: 5053083108458 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: Universal Pictures

De Blu-ray schijf van Split zit vastgeklikt in een standaard Blu-ray keepcase. Bij het opstarten van de Blu-ray schijf verschijnt het logo van Universal in beeld, vervolgens de taalselectie en de trailer van The Mummy. Het menu is erg basic.

Beeld

Met een standaard beeldverhouding (2.40 : 1) laat deze High Def uitgave een gemiddelde indruk achter. Het beeld ziet er doorgaans netjes en strak uit, maar de scherpte lijkt niet optimaal. Zowel in de close-ups als de meer brede shot is het simpelweg niet voldoende. Belangrijk is natuurlijk dat de donkere scènes het goed doen, en gelukkig is dat wel het geval. Mogelijk had de detailweergave iets beter kunnen zijn, maar sommige scènes zijn gewoon donker gefilmd. Zeker niet slecht, maar de transfer is te gemiddeld.

Geluid

Deze uitgave van Split heeft een standaard DTS-HD track gekregen en die doet het erg goed. Er is de nodige muzikale ondersteuning aanwezig, van West Dylan Thordson (Foxcatcher, Joy), maar deze is vooral subtiel en niet volop aanwezig. Prima track, met goed verstaanbaar dialoog.

Bonusmateriaal

Alternate Ending: Als eerste is er een alternatief einde van nog geen halve minuut. Gelukkig is er gekozen voor een ander einde. Ook te bekijken met commentaar van de regisseur.

Deleted Scenes: Dit is een mooie selectie met verwijderde scènes, met de titels Casey at Party, Meeting Shaw, Shaw Has a Party, Shaw's Date, Girls Talk, Patricia Talks Meat, Casey Tells Her Dad, Hide and Seek with Hedwig en Maybe We Are Crazy. Ook te bekijken met een introductie.

The Making of Split: Deze making of heeft weinig om het lijf en duurt ook slechts zo'n 6 minuten. Veel interviews met cast & crew en wat te promotioneel.

The Many Faces of James McAvoy: Een leukere featurette waarin wordt stilgestaan bij het personages van James McAvoy. Wel weer wat promotioneel, maar de beelden van achter de schermen zijn leuk.

The Filmmaker's Eye: M. Night Shyamalan: Shyamalan spreekt over zijn vak en hoe hij deze invult. Ook producent Jason Blum komt aan het woord. Weer veel typische promo-interviews.

Pakkende film, zeker door McAvoy; nette schijf

Split geeft de filmwereld een nieuwe slechterik (The Beast) die we minimaal nog een keer zien terugkeren. En dat is mooi, aangezien de rol van McAvoy veruit het beste is uit de film. Het vervolg Glass is aangekondigd voor begin 2019 en in die film zijn ook Unbreakable-sterren Bruce Willis en Samuel L. Jackson te zien. De blu-ray uitgave van Split is wat basic, maar verder netjes.2 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

GreenHornet

Avatar

gelukkig is film verre van werkelijkheid

nieuwslaatste nieuws

meest populair