Algemeen

Komt er een verbod op 'The Death of Stalin'?

De Russische Communistische partij wil de komedie laten verbieden.

door Kaj van Zoelen om 13:15 in Algemeen
De Russische Communistische Partij, de op één na grootste in het Russische parlement, heeft opgeroepen tot een verbod van The Death of Stalin, de nieuwe komedie van de Brit Armando Iannucci. Die draait om de machtsstrijd binnen de Communistische Partij (destijds de enige partij in de Sovjet-Unie) na de dood van Stalin. Omdat de film wijlen Jozef Stalin in diskrediet zou brengen.

Alsof deze film dat meer zou kunnen doen dan decennia aan paranoïde onderdrukking van een enorme bevolking door de dictator van de Sovjet-Unie (van 1922 tot zijn dood in 1953). Een periode waarin hij verantwoordelijk was voor de (vaak gewelddadige) vroegtijdige dood van miljoenen van zijn eigen onderdanen, via onder andere executies, werkkampen in Siberië en hongersnoden die bij zijn beleid hoorden.

In Rusland (en Georgië) is hij echter nog steeds populair als de man die de Sovjet-Unie internationaal op de kaart zette en de man die de Tweede Wereldoorlog won. Dus noemt de woordvoerder van de Communistische Partij, Alexander Yushchenko, The Death of Stalin ''walgelijk'' en ''psychologische oorlogvoering'' die de grote leider in diskrediet zou brengen. Daarom doet de partij een beroep op het Russische ministerie van cultuur om te voorkomen dat de film in Rusland te zien zal zijn.

Armando Iannucci is het komische genie achter onder andere Knowing Me, Knowing You with Alan Partridge (en de vervolgen daarop), The Thick of It, In The Loop en Veep. Met zijn specialisme in politieke satire zal hij vast lachen om hoe serieus zijn nieuwste film wordt genomen in Rusland. Het is eigenlijk alleen maar goede publiciteit voor The Death of Stalin.

The Death of Stalin heeft in Rusland al wel een distributeur maar nog geen releasedatum. Het is ook nog niet bekend of en wanneer de film met Steve Buscemi, Jason Isaacs, Michael Palin,
Olga Kurylenko, Jeffrey Tambor en vele anderen in Nederland zal uitkomen.

1 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Judge

Avatar

Ondermaatse click-bait titel.

ontopic: Die voorste gast lijkt op Zjelko Petrovic

nieuwslaatste nieuws

meest populair