Disney stopt met boycot krant na boycot door andere media

Disney stopt met boycot krant na boycot door andere media

De problemen werden iets te groot.

Disney verdient enorme bedragen aan de wereldwijde box office. Wat films betreft doet het bedrijf het dus goed. Maar ook Disney maakt wel eens fouten, zoals kortgeleden bleek. Het bedrijf besloot de Los Angeles Times te verbieden nog naar zijn persvoorstellingen te komen. Ondertussen is het verbod weer teruggedraaid, maar de zaak is wel interessant om naar te kijken.

Allereerst de vraag wat er aan de hand is. De LA Times schreef een driedelige artikelenreeks over de manier waarop Disney in Anaheim te werk gaat. Vanuit die stad worden de Disneyland-pretparken geleid. Het artikel was kritisch en vrij snel na publicatie merkte de redactie van de krant niet langer welkom te zijn bij persvoorstellingen van Disney-films. Disney vond de verslaglegging onterecht en oneerlijk.

Daarop besloten verenigingen van filmcritici, waaronder die van Los Angeles, New York, Boston en de Verenigde Staten, dat de keuze van Disney tegen de persvrijheid indruist. Het stelde volgens een gezamenlijk statement "een gevaarlijk precedent in een tijd waarin er al vijandig gekeken wordt naar journalisten."

Films en series van Disney werden daarop uitgesloten van komende prijsuitreikingen. Zelfs Disney-regisseur Ava DuVernay steunde het; zij maakt A Wrinkle in Time voor de studio en zei "naast jullie" te staan. Niet lang daarna lieten ook een aantal kranten weten Disney-films te zullen boycotten, tot de studio terug zou komen op zijn beslissing.

En dat deed men, want in een officieel statement laat de studio weten "productieve gesprekken gevoerd te hebben met het nieuwe leiderschap bij de Los Angeles Times over onze specifieke zorgen, en hun filmcritici weer toegang verlenen tot onze screenings. "



NieuwsFilm

meest populair