Bekijk de trailer voor documentaire 'Doof Kind'

Bekijk de trailer voor documentaire 'Doof Kind'

Over de doof geboren 28 jarige Tobias.

Hieronder zie je via Cinemien de trailer voor de documentaire Doof Kind. De film is gemaakt door Alex de Ronde (59), directeur van bioscoop Het Ketelhuis, en wordt omschreven als een nuchter en intiem portret van zijn doof geboren zoon Tobias, nu 28 jaar.

"Ik vraag me ook af wat ikzelf van doofheid geweten zou hebben als Tobias niet doof was geboren. Maar ik merk dat doofheid een vrij exotisch onderwerp is, terwijl er voldoende informatie is op dat hele grote internet. Blindengeleidehonden zijn waarschijnlijk bekender dan gebarentaal," zei De Ronde in gesprek met Joost Broeren-Huitenga van het Parool de doofheid van zijn zoon. En over het misverstand dat gebarentaal universeel is: "Is dus niet zo. De standaardreactie daarop is: 'Dat hebben ze wel onhandig geregeld dan, zeg!' Maar vervang in die vraag ­gebarentaal met, pakweg, Duits en je ziet de absurditeit: 'Waarom spreekt niet iedereen Duits? Dat hebben de mensen toch onhandig aangepakt!' Talen zijn ontstaan waar gemeenschappen bestonden, en binnen die gemeenschappen waren kleine dovengemeenschapjes."

Over zijn documentaire zegt de voormalig voorzitter van die Vereniging van Ouders van Dove Kinderen dat hij "geen onderwijzer is en geen voorlichtingsfilm wilde maken, al is het mooi meegenomen als mensen er wat van opsteken. Ik wilde laten zien dat een dove jongen niet een zielige gehandicapte is, maar een monter lid van een vitale culturele minderheid."


Doof Kind ging in première tijdens het IDFA, het International Documentary Film Festival Amsterdam. Meer weten of de film? Lees het artikel op Doof.nl of check IDFA.nl. Vanaf 1 maart draait de documentaire in de bioscoop.

Bekijk de afbeelding

NieuwsFilm

meest populair