Blu-ray

Blu-ray review: 'Transformers: The Last Knight' - nieuwe start voor de franchise

Maar meteen de slechtst presterende film in de franchise tot nu toe.

door Jim Pedd om 16:32 in Blu-ray
Regie: Michael Bay | Cast: Mark Wahlberg (Cade Yeager), Anthony Hopkins (Sir Edmund Burton), Josh Duhamel (Colonel William Lennox), Laura Haddock (Vivian Wembley), Isabela Moner (Izabella), e.a. |Release: 22 juni 2017 | Speelduur: 148 minuten
Keer op keer zei regisseur Michael Bay klaar te zijn met de Transformers-franchise. Daar vormt The Last Knight geen uitzondering op. Maar op veel manieren voelt het ook echt als het einde van een tijdperk. De franchise is breder getrokken, krijgt spin-offs en verdient ineens heel wat minder dan eerst. Een nieuwe richting is nodig en die slaat Paramount ook in.

Als The Last Knight begint, voeren de mensheid en de Transformers oorlog met elkaar, Optimus Prime is verder spoorloos verdwenen. De sleutel voor het redden van de toekomst ligt in het ontrafelen van geheimen uit het verleden: de verborgen geschiedenis van de Transformers op Aarde. Het lot van de wereld komt daarmee in handen van een aantal onwaarschijnlijke kandidaten te liggen: vluchteling Cade Yeager, Bumblebee, een Engelse Lord en een Oxford-professor.

Nieuwe richting of niet, op goede kritieken kon deze vijfde franchisefilm niet rekenen. Op FT heeft de film gemiddeld een 4,1 en dat is het gewogen gemiddelde van verschillende sites en een mengeling van publieksscores en die van critici. Met een budget van 217 miljoen dollar en een box office verdienste van 605 miljoen dollar, lijken die kritieken gevoeld te zijn. Niet gek ook: keer op keer verdienen de films veel, maar is de waardering ondermaats. Dat lijkt de robots in vermomming ingehaald te hebben.


Media: 2x Blu-ray | Video: 1.78:1 | Audio: Dolby Atmos: Engels / Dolby 5.1 Surround Sound: Frans, Italiaans en meer | Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans en meer | Retail release: 1 november 2017 | EAN: 5-053083-125509 | Met dank aan: Paramount
Transformers: The Last Knight wordt aangeleverd in een standaard Blu-ray keepcase, met voorop een kwaadaardig kijkende Optimus, Bumblebee en de menselijke helden. Achterop tref je een synopsis aan en heel interessant, teksten in donkerblauwe letters op een zwarte achtergrond. Daardoor zijn die woorden, onder meer over de technische details, nauwelijks te lezen. Wel kan je de synopsis en het overzicht met extra's goed lezen, dus het belangrijkste is gewoon zichtbaar. In de hoes tot slot de twee schijven.

Beelden en audio

Je kan veel zeggen over de film, maar wat beelden en audio valt het geheel niet tegen. Michael Bay had een enorm budget ter beschikking, en kan daar zoals altijd goed mee uit de voeten. Het geheel ziet er enorm scherp uit, met mooie visuele effecten. Verder zijn kleuren soms wat apart, maar dat hoort ook bij een Bay-film. Met de audio zit het ook snor, al kon dialoog soms iets centraler staan. Dat wil wel eens wegvallen tegen het vele geweld dat zich om de personages heen afspeelt. Verder komen muziek en lawaai lekker bombastisch uit de speakers.

Extra's

Op de tweede schijf tref je de extra's aan. Dat zijn er behoorlijk wat, en vooral behoorlijk uitgebreide features. De belangrijkste is wellicht Merging Mythologies: The Secret Transformers History , waarin uitgebreid gekeken wordt naar de geheime geschiedenis van de Transformers. Dat is een belangrijk onderdeel van de film, waarbij de robots ook met de Tweede Wereldoorlog en zelfs de legende van Koning Arthur te maken hebben. Waar deze feature 20 minuten duurt, is Climbing the Ranks: Military Training met 10 minuten wat korter. Dit gaat in op de training van de acteurs die militairen spelen en hoe ze zich voorbereidden op hun rol.

De dertig minute durende special The Royal Treatment: Transformers in the UK gaat in op de opnames in het Verenigd Koninkrijk. Voor de fans is Alien Landscape: Cybertron vermoedelijk ook interessant, want hierin wordt de geschiedenis van de Transformers en hun thuisplaneet Cybertron (en de rol van Quintessa) uitgebreid uit de doeken gedaan. Verder is er nog een 15 minuten durende Motors and Magic, waarin naar de belangrijkste robots gekeken wordt. En tot slot is er een vijf minuten durende blik op Bayhem op de set, in One More Giant Effin’ Movie.

Goede uitgave van een matige film

De laatste Transformers-film van Michael Bay was allerminst een succes. Geen sterk verhaal, een warrige tijdlijn en wederom tegenvallende kritieken maakten dat de box office de laagste was in de geschiedenis van de franchise. Nu zoekt Paramount naar nieuwe mogelijkheden, waarbij goedkopere spin-offs de hoofdmoot worden, beginnende met Bumblebee in 2018.7 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Frietgezicht

Avatar

Nieuwe start, nieuwe richting, heb het artikel nu 2x gelezen en begrijp nog niet hoe je daarbij komt na het zien van die film.
Gewoon meer van hetzelfde.

Frietgezicht

Avatar

Maar zal aan de alcohol liggen dan. Dat beest links achter Optimus op die foto bovenaan kan ik mij echt niks van herinneren.

Sunspot

Avatar

Dat zijn de Transformers Knights, die de staf beschermen, ze kunnen samengaan en vormen dan een draak of zo.

Beste Transformers film overigens.

Robbepost

Avatar

Iets beter dan het verschrikkelijke 4e deel, maar grotendeels weer ver ondermaats.
De puberale niet grappige humor, verhaalchaos, overbodige plotjes en onnodige karakters.
De beelden uit de middeleeuwen zijn wel erg mooi, maar dat verneukt Bay dan weer door Merlin als een dronkenlap neer te zetten. Zo onnodig.
Al met al precies wat we konden verwachten.

Darthmar

Avatar

Ik had me goed vermaakt met deze film maar misschien komt dat omdat ik gewoon mijn verwachting zo laag mogelijk inschaalde van te voren..

Decepticon

Avatar

Idd niks geen nieuwe start een inrichting, dat werd bij de vorige ook al gezegd.

Als ze een andere richting op willen, moeten ze Bay de laan uitsturen.

Ik kan genieten van de laatste 2 films, door het grootse spektakel en stunts, maar als groot Transformers fan heb ik het ook echt helemaal gehad met Bay.
Opzouten met die vent!

Optimus Prime zit nauwelijks in de film en je ziet hem niet één keer transformeren en is niet eens "The Last Knight", dat is nota bene Mark Wahlberg, hoe kom je erop??!!
Dinobots wordt weer niks mee gedaan. De jonge cast in het begin, hier leuk die het ook doen, doet helemaal niks voor het verhaal en kun je gewoon weglaten.

Valt me mee dat Paramount ditmaal de vele extra's nu ook op de gewone blu-ray zet, want bij de vorige 2 films was je verplicht de 3D blu-ray te kopen, als je de extra's wilde zien.

Master Of Films

Avatar

Frietgezicht "Maar zal aan de alcohol liggen dan."
Niet niet aan de alcohol Friet ;)

Decepticon "Ik kan genieten van de laatste 2 films, door het grootse spektakel en stunts, maar als groot Transformers fan heb ik het ook echt helemaal gehad met Bay.
Opzouten met die vent!"
Commercieel gezien tov deel 4 heeft Bay nu wel gefaald. We gaan het hopelijk merken hoe anders Bumblebee van Travis Knight. Met Laika Entertainment maakte Travis leuke films. Wie weet komt er een frisse wind in de Transformers films, al is het een spin-off.

NieuwsFilm

meest populair