IFFR 2018 Dagtip: 'The Florida Project'

IFFR 2018 Dagtip: 'The Florida Project'

Een paars gekleurde viering van kinderen die kinderen blijven, ongeacht hun armoede.

Regie: Sean Baker | Cast: Brooklynn Kimberly Prince (Moonee), Valeria Cotto (Jancey), Christopher Rivera (Scooty), Bria Vinaite (Halley), Willem Dafoe (Bobby) e.a. | Speelduur: 111 minuten | Jaar: 2017

Sean Baker maakt al sinds 2004 speelfilms maar brak in 2015 pas door met Tangerine, die deels bekend werd doordat de film volledig met iPhones gefilmd was. Voor het op 35mm film gedraaide The Florida Project had Baker een groter budget en in de vorm van een bijrol van Willem Dafoe zowaar een ster in zijn film. Maar hoewel die een belangrijke, sympathieke bijrol heeft als manager van een motel, draait The Florida Project om de jonge, arme kinderen die daar wonen.

Moonee en haar vriendjes banjeren een zomer lang spelend door en rondom een paars geverfd hotel dat The Magic Castle, verwijzend naar een attractie in het nabijgelegen Disney World. Ze kopiëren ook veel gedrag en taal van hun (veelal jonge) ouders, die regelmatig geen tijd voor hebben of ze juist meenemen om geld te verdienen. Moonee moet haar moeder helpen met het verkopen van spullen op straat, die ze nog goedkoper hebben ingekocht, of later in bad terwijl haar moeder 'gasten ontvangt' in haar hotelkamer waar ze samen wonen.

Veel van de malaise van de armoede van de inwoners van het motel, en de gevolgen daarvan blijven echter buiten beeld en worden slechts gesuggereerd. Want The Florida Project bekijkt deze wereld vanuit het perspectief van de kinderen, die nog niet doorhebben wat de gevolgen zijn het kapitalisme dat hun leven beheerst en/of daarvoor te jong zijn. Toch zit er wel een lading achter het kattenkwaad dat ze uithalen, van het bespugen van een mooie auto tot het uitschakelen van de stroom en zo die ontnemen aan de volwassenen ('power' in het Engels, wat ook macht betekent). Desalniettemin is het bovenal een viering van kinderen die kinderen blijven, ongeacht hun sociale positie of hoeveel geld ze hebben.

Sean Baker is aanwezig op het festival en zal het eerste weekend bij elke vertoning van zijn film een Q&A geven.

Wanneer te zien

Donderdag 25 januari: 19:15 - 21:37 in De Schouwburg.
Vrijdag 26 januari: 12:30 - 14:25 in Pathé Schouwburgplein.
Zaterdag 27 januari: 12:00 - 14:22 in Kino.
Zaterdag 3 februari: 17:00 - 18:55 in De Schouwburg.

Kijk tijdens het festival op de speciale IFFR 2018 pagina voor meer verslaggeving.



NieuwsFilm

meest populair