Events & Festivals

Recensie Mrs. Fang [IFFR2018]

De nieuwste film van Wang Bing, vaste gast op het IFFR, is niet makkelijk om naar te kijken.

door Kaj van Zoelen om 23:32 in Events & Festivals
Regie: Wang Bing | Cast: Fang Xiuying als haarzelf e.a. | Speelduur: 86 minuten | Jaar: 2017

Wang Bing is al jaren vaste prik op het IFFR. Wang biedt met zijn films een blik op het leven in China en haar samenleving dat zelden belicht wordt. Hij vergaarde internationale erkenning met zijn negen uur lange documentaire West of the Tracks. Zijn nieuwste film, Mrs. Fang duurt slechts anderhalf uur maar is daarom nog geen gemakkelijkere zit. Fang Xiuying, het titelpersonage, is een dementerende vrouw die niet lang meer te leven heeft. Ze kan niet nauwelijks meer bewegen, en communiceren met haar naasten is er helemaal niet bij.

Wang Bing legt vast hoe haar familie voor haar zorgt, terwijl ze wachten totdat ze doodgaat. Omdat ze nauwelijks meer reageert op wat er om haar heen gebeurt en nauwelijks kan bewegen, praten ze over haar in de derde persoon terwijl ze om haar heen zitten, alsof ze er niet meer bij is. Mevrouw Fang is stervende terwijl haar familie om haar heen zich druk maakt over geld en vissen.

Wang Bing lijkt zich met zijn camera als enige om mevrouw Fang te bekommeren. Wat resulteert in onder andere lange shots van de vrouw, in close-up. Wat ze denkt of voelt, en of ze nog denkt en voelt, dat weten we niet. Een ongemakkelijk beeld dat je niet makkelijk van je afschudt. Desalniettemin wordt dit en de punten die Wang maakt door de familie te volgen veel herhaalt, met een film die waarschijnlijk een scherpe short had kunnen zijn als resultaat.Kijk tijdens het festival op de speciale IFFR 2018 pagina voor meer verslaggeving.0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

NieuwsFilm

meest populair