Events & Festivals

Recensie I, Tonya [IFFR 2018]

Een meesterwerk.

door Jim Pedd om 13:10 in Events & Festivals
Regie: Craig Gillespie | Cast: Margot Robbie (Tonya Harding), Sebastian Stan (Jeff Gillooly), Julianne Nicholson (Diane Rawlinson), Paul Walter Hauser (Shawn), Bobby Cannavale (Martin Maddox), Allison Janney (LaVona Golden) | Speelduur: 119 minuten | Jaar: 2017

Een meesterwerk. Zo noemde een collega I, Tonya direct na de voorstelling. Of het dat ook echt is, daar zullen de meningen over verschillen. Maar zeer sterk is de film wel. Dat gaat verder dan alleen de tragikomische insteek die regisseur Gillespie gehanteerd heeft en ook verder dan het faux-documentaire aspect dat aan de film klampt. Het is meer het totaalplaatje, dat perfect in elkaar past.

Wellicht ben je oud genoeg om het je te herinneren, maar wellicht ook niet. In 1994 vond er vlak voor de Olympische Winterspelen een ernstig incident plaats. Nancy Kerrigan, een van de grote kanshebbers bij het kunstschaatsen werd aangevallen en raakte geblesseerd. Daarop wezen velen naar haar grootste rivale en outsider Tonya Harding als schuldige. Het is vooral het feit dat zij een outsider was in de wereld van kunstschaatsen, waar nadruk op ligt in de film.

I, Tonya is dus gemaakt als een faux-documentaire, waarbij we beginnen met interview met de belangrijkste personen in de zaak. Zo komt Tonya zelf aan het woord, maar ook ex-man Jeff Gillooly en haar moeder LaVona. Zij bieden allemaal hun eigen perspectief op de jaren die vooraf gingen aan het incident, maar ook op het incident en de nasleep zelf. Daarmee is het een raamvertelling geworden, die continu subversief weet te zijn.

De combinatie van een bijzonder sterke cast, waarbij we hoofdrolspeelster Margot Robbie niet vaak genoeg zouden kunnen noemen, met een briljante soundtrack en het zeer strakke script maken van I, Tonya een fijne film om naar te kijken. Mocht je denken: het is een film voor vrouwen, dan raden we je aan die woorden te heroverwegen. Want je mist wat. Heel wat.Kijk tijdens het festival op de speciale IFFR 2018 pagina voor meer verslaggeving.3 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Psycho-M

Avatar

Oscarwaardige rol van Margot Robbie.
Ze is briljant als Tonya.
Ook Allison Janney als de moeder is geweldig.
Dat alleen is al reden genoeg om de film te gaan zien. Maar inderdaad samen met de soundtrack, de vertelvorm en het sterke script maken dit een film om nog even mee te pikken voordat de oscars uitgereikt worden.

Ang3l

Avatar

Fantastische film. Oscar voor Allison Janney zou ik zeggen. En als je denkt dat t allemaal wat overdriven is? Vooral blijven zitten tijdens de aftiteling.

Master Of Films

Avatar

Gillespie maakte van leuke remake van Fright Night. Een grappige Lars and the Real Girl met the Gosling. Een ok rampenfilmpje met captain Kirk in het waargebeurde verhaal van The Finest Hours. Weliswaar met geschiedenisvervasling, want Disney is tegen roken. Een slechte komedie Mr. Woodcock met Stifler en BB Thornton.

En nu komt hij met I, Tonya. Eigenlijk best wel een goeie film van Gillespie, die boven aan is stegen tov al zijn eerdere films. Niet echt verwacht eigenlijk.

Allison Janney, moeder van Tonya, speelt een prachtrol. Haar gevloek/scheldpartijen moet mij wel denken aan Three Billboards. Alsof ze eigenlijk daar ook thuis hoort.

NieuwsFilm

meest populair