Events & Festivals

Dagtip IFFR 2018: The Fortress

Briljante Koreaanse film.

door Jim Pedd om 10:17 in Events & Festivals
Regie: Hwang Donghyuk | Cast: Lee Byunghun (Choi Myung-gil), Kim Yoonseok (Kim Sang-heon), Park HaeIl (King Injo), Soo Go (Seol Nal-soe) | Speelduur: 139 minuten | Jaar: 2017

Het is de koudste winter in jaren. In het zeventiende eeuwse Korea (in de film bij de toenmalige naam Joseon genoemd), speelde zich tegen die achtergrond een groots politiek en sociaal drama af. De Qing-dynastie besloot tot een invasie van het schiereiland. Dat stelde koning Injo voor een groot probleem, want hij moest zich noodgedwongen terugtrekken in het fort Namhan.

In dat fort speelt deze film zich bijna geheel af. Het is de achtergrond voor een reeks vertellingen waarin de nadruk ligt op de hofhouding en de onderlinge verhoudingen daar, en de levens van de gewone soldaat. Dat toont regisseur Hwang Donghyuk op een manier die wellicht niet bij elke filmkijker evenveel aan zal slaan; er ligt namelijk meer nadruk op het dialoog dan de actie.

Voor de liefhebber is The Fortress daardoor wellicht juist beter. Het is een realistische weergave van hoe 't zou lopen in oorlogstijd. Je ziet mensen honger lijden, je ziet sporadische gevechten als er pogingen gedaan worden voedsel te vinden, je ziet de paniek bij de hofhouding en de besluiteloosheid. En vooral ook de gevolgen daarvan voor iedereen. Dat, in combinatie met de prachtige opnames en het oog voor detail, maakt dit een absolute aanrader.

Wanneer te zien

Zaterdag 7 januari: 13:30 - 16:16 in Pathé 5
Vrijdag 2 februari: 18:45 - 21:04 in Oude Luxor
Zaterdag 3 februari: 10:00 - 12:19 in Pathé 1

Kijk tijdens het festival op de speciale IFFR 2018 pagina voor meer verslaggeving.1 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

NieuwsFilm

meest populair