Dagtip IFFR 2018: The Shape of Water

Oscar-genomineerd sprookje van Guillermo del Toro.

Jim Pedd 30 januari 2018 13:18 in Events & Festivals
Regie: Guillermo del Toro | Cast: Sally Hawkins (Elisa Esposito), Michael Shannon (Richard Strickland), Richard Jenkins (Giles), Doug Jones (The Creature), Michael Stuhlbarg (Dr. Robert Hoffstetler), Octavia Spencer (Zelda Fuller) | Speelduur: 123 minuten | Jaar: 2017

Een van de grootste kanshebbers voor de filmprijzen van dit jaar gaat later in februari in première, maar is nu alvast tijdens het IFFR te zien. Het nieuwe sprookje van regisseur Guillermo del Toro wordt geprezen als een van zijn beste films tot nu toe, voornamelijk door de bijzondere setting en het mooie verhaal.

Centraal staat de stomme Elisa, een vrouw die als schoonmaakster werkt in een legerbunker. Daar worden allerhande raadselachtige experimenten uitgevoerd. Als dan op een dag een amfibie-achtig wezen binnengehaald wordt, ziet iedereen het als een object om mee te experimenteren, maar Elisa ziet een wezen van vlees en bloed. Al snel begint ze het gevoel te kregen dat er meer achter het zeewezen zit dan je zou denken.

The Shape of Water doet bijna alles goed. Er is een politieke onderlaag rond de Koude Oorlog, waarbij de Russen en Amerikanen er alles aan doen om als eerste mensen de ruimte in te krijgen. Tegelijk is er het opvallende leven van de vrijgevochten Elisa en de nog in de kast verkerende homoseksuele Giles. Het is een film die precies doet wat je zou verwachten van Del Toro; zorgvuldig een setting opbouwen en tegen die bijzondere achtergrond een liefdesverhaal vertellen.

Wanneer te zien

Woensdag 31 januari: 13:00 - 15:03 in Pathé 5
Zaterdag 3 februari: 21:30 - 23:33 in Pathé 4

Kijk tijdens het festival op de speciale IFFR 2018 pagina voor meer verslaggeving.NieuwsFilm