Celebrity

Molly Ringwald heeft na #MeToo moeite met doorbraakfilm 'The Breakfast Club'

Zo blijkt uit een recent interview.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FilmTotaal is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FilmTotaal. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FilmTotaal

door Jeffrey Kouters om 20:22 in Celebrity
Actrice Molly Ringwald heeft vandaag de dag - in het licht van de hele #MeToo-discussie - grote moeite met een aantal scènes uit The Breakfast Club, de cultklassieker uit de jaren tachtig waarmee ze definitief doorbrak. Sommige dingen uit de film zouden tegenwoordig niet meer door de beugel kunnen, meent Ringwald.

Terugkijkend op enkele scènes uit The Breakfast Club heeft Ringwald vandaag de dag vooral moeite met de scène waarin Judd Nelsons personage Bender onder het rokje van haar personage Claire gluurt. Vervolgens wordt in de film gesuggereerd dat de jonge vrouw wordt betast. Ringwald was tijdens het draaien van The Breakfast Club pas zestien, daarom werd er voor deze scène een stand-in gebruikt.

The Breakfast Club werd geregisseerd door de inmiddels overleden filmmaker John Hughes. Ringwald is blij dat Hughes in haar talent geloofde, maar vraagt zich wel hardop af hoe de regisseur zijn scrips zo vol met seksistische vooroordelen, seksuele intimidatie en vrouwenonderdrukking kon schrijven en verfilmen.

Ondanks deze heftige scènes heeft Hughes volgens Ringwald ook belangrijke stappen gezet in de filmindustrie. Zo heeft Hughes ook een paar films gemaakt waarin vrouwen en hun gevoelens centraal stonden. Daarom is het belangrijk volgens Ringwald dat de jongere generaties zijn films blijven kijken, maar gezien de nieuwe maatschappelijke bewegingen van vandaag de dag, zoals #MeToo, lijken de films wel steeds ongepaster.

28 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Artificialis

Avatar

Het wordt denk ik toch tijd dat de 3e wereldoorlog gaat uitbreken. Misschien dat we na een paar miljard doden weer beseffen wat écht erg is. Ik heb nog nooit zoveel kleinzerigheid en aanstellerij gezien als in de #MeToo hysterie.

ThomasOMalley

Avatar

Molly Ringwald? Over irrelevant gesproken.

maar vraagt zich wel hardop af hoe de regisseur zijn scrips zo vol met seksistische vooroordelen, seksuele intimidatie en vrouwenonderdrukking kon schrijven en verfilmen.
Waarschijnlijk omdat Hughes, net als bijvoorbeeld Tarantino, films los kan zien van de realiteit en zijn personages dus karaktereigenschappen kan toekennen die hij zelf niet heeft.

Ik moet nog een voorbeeld zien van vrouwonvriendelijkheid of seksisme in films of series dat per se een lijn zou moeten trekken naar de realiteit.

benjamin

Avatar

Artificialis "Het wordt denk ik toch tijd dat de 3e wereldoorlog gaat uitbreken. Misschien dat we na een paar miljard doden weer beseffen wat écht erg is. "
En wat zou er nodig zijn om jou te doen beseffen wat mensen écht zeggen? Of is dat gewoon een hopeloze zaak?

Darthmar

Avatar

Moet deze film toch naar weer eens zien. Dit kan ik me niet herinneren.

Frietgezicht

Avatar

Mijn favo comedy serie Married With Children zit ook vol seksistische grappen en allerlei dingen waar ze vandaag niet mee aan durven te komen. Blijft grappig...

SunChaser

Avatar

hier is de cliphttps://youtu.be/7OFROViP0J0
graag gedaan

Gigan72

Avatar

Nou dan kunnen ze wel een hoop films in de ban doen.

Nog ff zijn oude films verboden.

Sharky13

Avatar

Wat een onzin zeg, helemaal klaar met dat geleuter over #metoo.
En oh ja, @Friet: volledig met je eens, de meest vrouwonvriendelijk persoon ooit op tv, mister Al Bundy himself, blijft hilarisch. Fat lady came in the store today... :D

Artificialis

Avatar

benjamin "En wat zou er nodig zijn om jou te doen beseffen wat mensen écht zeggen? Of is dat gewoon een hopeloze zaak?"

Misschien moet jij eens stoppen met het op te nemen voor dit soort aandachttrekkerij? Er zijn genoeg echte problemen in de wereld waar jij je druk om kunt maken. Als Molly Ringwald er moeite mee heeft om een scène van een film uit 1985 terug te zien waarin jongens onder haar rokje kijken, dan is ze echt helemaal de weg kwijt. Net als jou trouwens.

Ereptile

Avatar

Tegenwoordig zijn we iets te kleinzerig geworden... #MeToo heeft een vieze nasmaak gekregen dankzij alle vrouwen die opeens met de kleinste (en in dit geval gedateerde) vrouwonvriendelijke opmerkingen een slachtofferrol zoeken.

Dirk Diggler

Avatar

Molly wil meeprofiteren, goed dat #ikook er is, maar slaat een beetje door. Molly wilt gewoon aandacht.

BC is een tijdsbeeld in een periode van puberende kids. Onder rokjes kijken etc. dat doen pubers nou eenmaal, niet dat het perse goed is, maar een kind/puber/jong volwassene moet ook zijn weg vinden in de wereld, en leert met vallen en opstaan wat wel of niet juist voor degene is.

Djipko

Avatar

Wat Frietgezicht zegt.

Darthmar

Avatar

Ok scene gezien en ik snap niet waar Molly zich druk om maakt. Haar karakter vond het duidelijk niet leuk en liet dat merken ook door hem fysiek te straffen. In de hele #metoo beweging gaat het juist om personen die niet worden gestraft voor hun acties.

Limoen

Avatar

De hele #metoo beweging draait om het feit dat sommige acties/ woorden als gewoon worden geacht. De hele scene kan ik mij niet herinneren, maar zoals ik nu de reacties lees is het kijken onder een rokje van een vrouw "grappig" en "pubergedrag" terwijl als een vrouw de broek van een man omlaag trekt dit "gek" en "vreemd" wordt gezien. Het is in ieder geval niet iets wat snel in een film wordt geplaatst onder de noemer "pubergedrag". Dat gedachte goed, juist de dingen die normaal werden gevonden, daar moet volgens die beweging verandering in komen. In die zin is Married with children inderdaad achterhaald en zet vrouwen in denigrerend daglicht.

Dat gezegd hebbende, het zou mij niets verbazen als sommige bekende vrouwen gebruik maken van deze beweging voor de eigen carrière.

Overduidelijk ben ik een vrouw en begeef ik mij nu in het hol van de leeuw. Of ik het er nu mee eens ben of niet (lastig, ik erken dat mannen en vrouwen verschillende kwaliteiten hebben, maar de ene sekse is niet beter dan de andere), dat is waar het omdraait (dus niet alleen het seksueel misbruik van mannen) en daar kun je het mee eens zijn of niet.

Artificialis

Avatar

Limoen "..is het kijken onder een rokje van een vrouw "grappig" en "pubergedrag" terwijl als een vrouw de broek van een man omlaag trekt dit "gek" en "vreemd" wordt gezien."

Broeken omlaag trekken gebeurt anders regelmatig in komedies en animatiefilms/series. Daar maakt niemand een probleem van. Ergens naar gluren en iemand fysiek uitkleden zijn sowieso al twee verschillende dingen. Er wordt hier toch geen rok van iemands lichaam afgetrokken? Dan zou het al een hele andere discussie zijn.

benjamin

Avatar

Artificialis "Er zijn genoeg echte problemen in de wereld waar jij je druk om kunt maken."
Als je die redenering doortrekt, zijn er ook ergere problemen dan een essay van een actrice.

ThomasOMalley

Avatar

Ik denk dat men blijft vergeten dat het een film is. Een puber kijkt onder het rokje van een andere puber en er is totaal geen reden om deze scène als een rechtvaardiging te zien voor dit gedrag.
In Irréversible zien we een vrouw verkracht worden. Iedereen die deze film ziet keurt de handeling af, maar niemand zal beweren dat door het te verfilmen dit maatschappelijk acceptabel zou moeten zijn. Als dit het geval zou zijn zou je dus nooit meer personages in je film kunnen verwerken die fout gedrag vertonen. Perspectief dames en heren.

snowkrash

Avatar

"(...) maar vraagt zich wel hardop af hoe de regisseur zijn scrips zo vol met seksistische vooroordelen, seksuele intimidatie en vrouwenonderdrukking kon schrijven en verfilmen."

Omdat toentertijd men anders tegen deze onderwerpen aankeek ... even zonder oordeel of het allemaal juist was toen of overdreven nu.

De film (en andere) zijn gemaakt in die tijdgeest. Let it go en pas je aan bij de huidige scripts waarbij hopelijk niemand doorschiet, maar door de bank genomen iedereen blij is (kleine groepen zullen altijd klagen).

Limoen

Avatar

@artificialis Je hebt gelijk, dat is een slechte vergelijking. Alleen mannen dragen niet zo vaak rokjes, dus dan is het moeilijk om precies dezelfde vergelijking te trekken. ;-)

Mijn punt verandert er overigens niet om. Het gaat om een gedachtegoed dat verandert moet worden. Wat lastig is, omdat het zo als normaal gezien moet worden. Ik ken bijvoorbeeld weinig vrouwen die grapjes maken over mannen (uitzonderingen daargelaten). Niet omdat wij ons daar te goed voor voelen of wat dan ook, maar omdat wij daar geen behoefte aan hebben. Terwijl mannen graag grapjes maken over vrouwen: dat ze niet kunnen rijden, in de keuken thuis horen etc. etc. Zelfs mijn vriend, wat echt een schatje is, maakt dat soort grapjes tegenover en met zijn vriendengroep. Waarom? Waarom is die behoefte daar? Ik zeg niet dat mannen moet stoppen met grappen te maken die ze leuk vinden, zolang die behoefte maar niet ontstaat uit een soort oerinstinct dat mannen beter zijn. Catch my drift? Misschien heb je een weerwoord; maak jij geen grapjes over vrouwen of ontstaat deze behoefte niet uit een oerinstinct en is er wel degelijk respect voor vrouwen. Alleen maar goed zou ik dan zeggen, maar hoe wordt er dan voor gezorgd dat vrouwen ook het idee krijgen dat er respect is? In ieder geval niet door te zeggen dat we ons aanstellen of kleinzerig zijn, maar goed te funderen waarom dit niet het geval is.

Daarnaast ben ik het met je eerdere bericht eens, dat er belangrijkere dingen zijn dan gekrenkte trots (dreigende kernoorlogen, honger, klimaatverandering... de lijst is helaas eindeloos). Als daar nu eens net zoveel aandacht naar uitging of meer...laten we zeggen, dat ik daarvoor wel een paar keer naar de keuken gebonjourd worden voor over heb.

Agent-P

Avatar

@Limoen Ik maak deze grapjes ook tegen mijn vriendin. En ja ik ben ook echt een schatje, maar doe dit omdat mijn vriendin er altijd zo leuk op reageert. Een beetje plagen zegmaar. Heeft niks met oerinstincten of dergelijke te maken.

ThomasOMalley

Avatar

Limoen "Waarom? Waarom is die behoefte daar? Ik zeg niet dat mannen moet stoppen met grappen te maken die ze leuk vinden, zolang die behoefte maar niet ontstaat uit een soort oerinstinct dat mannen beter zijn."
Mannen (en vrouwen) gebruiken humor omdat dat verbindt. Stereotypen lenen zich daar perfect voor, aangezien deze universeel zijn en dus iedereen zich met de grap kan identificeren. Mannen hebben ze ook; één ding tegelijk kunnen doen, altijd hun pik achterna lopen, etc.
Als het goed is gaan deze grappen altijd hand in hand met respect. Iemand die een grapje maakt over vrouwen, zou niet snel zijn eigen vrouw naar de keuken sturen (en ook echt vinden dat zij daar thuishoort). Hij maakt dit grapje omdat hij weet dat het herkenbaar is en de kans dat anderen hem leuk vinden groter wordt.

comkees

Avatar

zeik wij..... persoon

Artificialis

Avatar

Limoen "Ik ken bijvoorbeeld weinig vrouwen die grapjes maken over mannen (uitzonderingen daargelaten). Niet omdat wij ons daar te goed voor voelen of wat dan ook, maar omdat wij daar geen behoefte aan hebben. Terwijl mannen graag grapjes maken over vrouwen: dat ze niet kunnen rijden, in de keuken thuis horen etc."

De werkelijkheid is dat mannen de meeste verkeersovertredingen begaan en meestal zelf niet kunnen koken. En hoe vaak wordt er tussen vrouwen onderling niet geroddeld over hoe rommelig iemands vriend is? Hoe de kleding overal op de grond ligt? Hoe niets wordt opgeruimd? Hoe onvolwassen hij is? Hoe slecht hij luistert? Hoe hij nergens rekening mee houdt? Hoe hij naar andere vrouwen kijkt? Hoe hij snurkt en scheten laat? Hoe hij alleen maar naar voetbal kijkt en over auto's kan lullen?

Volgens mij hebben vrouwen een grotere lijst aan commentaar over mannen dan andersom. Het enige verschil is dat vrouwen dat doorgaans achter de rug om bespreken en mannen dat lomp in iemands gezicht zeggen, als ik even stereotyperend mag zijn. Mannen hebben respect voor vrouwen die dat afdwingen. De overgevoeligheid van mensen zoals Molly Ringwald heeft precies het tegenovergestelde effect.

ThomasOMalley

Avatar

Artificialis "Het enige verschil is dat vrouwen dat doorgaans achter de rug om bespreken en mannen dat lomp in iemands gezicht zeggen, als ik even stereotyperend mag zijn. Mannen hebben respect voor vrouwen die dat afdwingen."
Ik kan niet voor alle mannen spreken, maar ik geloof dat lomp zijn in iemands gezicht bij geen enkel geslacht gerespecteerd wordt.
Het gaat er vooral om met welke bedoeling je iets zegt.

Artificialis

Avatar

ThomasOMalley "Ik kan niet voor alle mannen spreken, maar ik geloof dat lomp zijn in iemands gezicht bij geen enkel geslacht gerespecteerd wordt.
Het gaat er vooral om met welke bedoeling je iets zegt."

''Mannen hebben respect voor vrouwen die dat afdwingen.'' was bedoeld als een op zichzelf staande opmerking. Niet verwijzend naar de zin daarvoor.

ThomasOMalley

Avatar

Waar slaat het woord “dat” dan op als het niet naar de zin ervoor verwijst?

Artificialis

Avatar

Mannen hebben respect voor vrouwen die dat (respect dus) afdwingen.

centr1no

Avatar

Limoen " De hele #metoo beweging draait om het feit dat sommige acties/ woorden als gewoon worden geacht. "

Nee, metoo draait om onacceptabel gedrag dat toegelaten wordt of onbesproken blijft.
Limoen " maar zoals ik nu de reacties lees is het kijken onder een rokje van een vrouw "grappig" en "pubergedrag" terwijl als een vrouw de broek van een man omlaag trekt dit "gek" en "vreemd" wordt gezien. "

In de context van de film is deze scene inderdaad grappig en is het pubergedrag. En de situatie is ook een totaal andere dan wanneer wie dan ook moedwillig iemand anders broek omlaag trekt.
Limoen " In die zin is Married with children inderdaad achterhaald en zet vrouwen in denigrerend daglicht. "

Married with children is helemaal niet achterhaald en zet zowel vrouwen als mannen 'denigrerend' weg.
En misschien had je het niet in de gaten, maar het is geen documentaire of een heilig boek naar wiens voorbeeld je je dient te gedragen maar een comedyserie. Een persiflage en overdreven stereotypes. De reden dat Frietgezicht deze serie aanhaalt is dat er grappen inzitten die tegenwoordig niet meer zouden kunnen omdat politiek correcte zeikerds geen gevoel voor humor hebben en overal een belediging in zien.
Limoen " maar hoe wordt er dan voor gezorgd dat vrouwen ook het idee krijgen dat er respect is? In ieder geval niet door te zeggen dat we ons aanstellen of kleinzerig zijn, maar goed te funderen waarom dit niet het geval is. "

Sorry wat?
Wat dacht je ervan om er gewoon vanuit te gaan dat het een grap is. Je weet wel; zo'n uitspraak die bedoelt is om mensen aan het lachen te brengen.
Waarom meen jij voor vrouwen in het algemeen te moeten vragen om respect, alsof het er niet is? En waarom meent iedereen maar recht te hebben op respect alsof het een glas water is? Je dient mensen fatsoenlijk te behandelen, zoals je zelf ook behandeld zou willen worden, en ze in hun waarde te laten, ook al zijn ze anders. Maar respect moet je verdienen. Voor respect moet je iets presteren, iets betekenen voor anderen.
Ik denk dat je dat 'oerinstinct dat mannen beter zijn' moet omdraaien naar een oerinstinct bij vrouwen, dat ze een ondergeschikte rol hebben.
Dat jij weinig vrouwen kent die grappen maken over mannen wil niet zeggen dat ze er niet zijn. Ik ken er genoeg. Ook ben ik door vrouwen wel eens in mijn kont geknepen (waar mijn toenmalige vriendin bij was), ben ik wel eens (soort van) aangerand door dronken vrouwen en heb ik te maken gehad met te flirterige vrouwen.
Vrouwen kunnen net zo brutaal zijn en net zulk ongepast gedrag vertonen als mannen. Dus kom niet aan met je 'respect voor vrouwen' geklaag.

Ik ben het helemaal eens met hetgeen waar metoo echt om draait, namelijk het bespreekbaar maken en aan de kaak stellen van misbruik door mensen in een machtspositie.
Metoo is niet bedoeld als reden om te kunnen zeuren over een vrouw met half ontblote borsten in een comedyserie van 30 jaar oud.

nieuwslaatste nieuws

meest populair