Ruzie tussen Netflix en Cannes geëscaleerd

Netflix doet dit jaar niet mee.

De ruzie tussen Netflix en Cannes is zodanig geëscaleerd dat de streamingdienst zijn films officieel terugtrekt. Dat laat Ted Sarandos, de Chief Content Officer bij het bedrijf ween. Netflix mocht films die niet in de Franse bioscopen gedraaid hadden, niet meer mee laten doen bij de competitie. En regel waarbij Netflix dan wel films buiten de competitie in première mocht laten gaan, maar waar het bedrijf het niet en was

"We willen dat onze films hetzelfde speelveld hebben als die van andere filmmakers," begon Sarandos. "Het risico was dat onze films en regisseurs zonder respect behandeld zouden worden op het festival. De toon was gezet en ik geloof niet dat het goed voor ons zou zijn om er aanwezig te zijn. Ik zie geen enkele reden om buiten de competitie een te doen."

Volgens Sarandos druist de beslissing van festivaldirecteur Thierry Frémaux in tegen de geest van "elk filmfestival in de wereld". "Filmfestivals zijn er om ervoor te zorgen dat films ontdekt worden, zodat ze gedistribueerd worden. Onder die regels konden we onze films niet gewoon wereldwijd vrijgeven zoals we dat de afgelopen jaren met bijna honderd titels gedaan hebben. Hadden we wel voldaan aan de regel van Cannes, dan zouden we de film wegens de Franse wetgeving drie jaar lang niet mogen tonen aan onze Franse abonnees."

Netflix deed in 2017 mee voor de Palme D'Or met de films Okja en The Meyerowitz Stories, maar werd daar fel om bekritiseerd. Dit jaar wilde men met meer titels meedoen, maar nu zit dat er dus niet meer in. Wat het festival betreft is Netflix overigens gewoon welkom.



NieuwsFilm

meest populair