Blu-ray review 'Star Wars: The Last Jedi' - zonder lichtzwaard-duel

Blu-ray review 'Star Wars: The Last Jedi' - zonder lichtzwaard-duel

Ook Rian Johnson verdeelde de liefhebbers.

Regie: Rian Johnson | Cast: Daisy Ridley (Rey), John Boyega (Finn), Mark Hamill (Luke Skywaker), Carrie Fisher (Leia Organa), Adam Driver (Kylo Ren/Ben Solo), Kelly Marie Tran (Rose Tico), Domhnall Gleeson (Generaal Hux), Andy Serkis (Snoke), Laura Dern (Holdo), Oscar Isaac (Poe Dameron), Benicio del Toro (DJ), Gwendoline Christie (Phasma), e.a. | Speelduur: 151 minuten | Bioscooprelease: 13.12.2017 | FilmTotaal recensie: 4 sterren

De productiefases van de Star Wars-sagafilms lijken zonder al te veel problemen te verlopen. Met de spin-offs heeft Lucasfilm het een stuk moeilijker. Toch lijkt het commentaar op de sagafilms een stuk heftiger na verschijning dan bij de 'Star Wars Stories'. Maar vreemd is dat niet. Al sinds het eerste deel uit 1977 zijn er felle voor- en tegenstanders van bepaalde ontwikkelingen in de franchise. Het kan echter niet ontkend worden dat regisseur Rian Johnson een aantal opzienbarende - ondertussen bekende - keuzes maakte in Star Wars: The Last Jedi, het voorlaatste deel in de negendelige Skywalker saga.

In het $216,7 miljoen kostende Star Wars: The Last Jedi gaat Rey in de leer bij Luke Skywalker op Ahch-To. Luke moet ondertussen afrekenen met een geloofscrisis. Ondertussen bereidt het verzet zich voor op de komende strijd met The First Order en brengt ze naar nieuwe plaatsen in het sterrenstelsel, waaronder een casinostad waar de bovenklasse zich bevindt. Ook Kylo Ren en de duistere Supreme Leader Snoke zitten niet stil en doen er alles aan om de Dark Side te laten overwinnen.

Walt Disney Studios Home Entertainment bracht Star Wars: The Last Jedi - goed voor ruim $1,33 miljard wereldwijd - onlangs uit op Blu-ray schijf. Hieronder een blik op de uitgave, inclusief het bonusmateriaal.

Bekijk de afbeelding
Discs 2 x Blu-Ray | 1 x 3D Blu-ray | Retail release: april 2018 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.39 : 1) | Geluid: o.a. DTS-HD MA 7.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans | EAN: 8717418510749 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Blu-ray | Met dank aan: Walt Disney Studios Home Entertainment

Deze drie schijven van deze 3D Blu-ray uitgave van Star Wars: The Last Jedi zitten verpakt in een steelbook. Op de voorkant van de steelbook staan Rey en de drie droids BB-8, R2-D2 en C-3PO en op de achter kant Kylo Ren en Captain Phasma. Op de rug geen titel, maar kleine afbeeldingen van de hoofdpersonages. Om de steelbook zit een kartonnen hoesje met daarop heel klein de details, waaronder het bonusmateriaal.

Beeld

Met 151 minuten is The Last Jedi de Star Wars-film met de langste speelduur. Walt Disney heeft de film alle ruimte van een Blu-ray disc gegeven en dit pakt prima uit op het kleine scherm. Zoals we van 'het huis van de muis' gewend zijn, is het beeld werkelijk fantastisch. Het beeld is haarscherp en heeft een wat betreft de kleur doorgaans een wat grauwe uitstraling, iets dat uiteraard past bij de Star Wars-sfeer. Dit wordt benadrukt door een mooie lichte filmruis die het beeld filmisch en authentiek doet laten aanvoelen. De visuele effecten - genomineerd voor een Oscar - zijn uiteraard van de bovenste plank en de donkere scènes zijn soms iets te donker, maar dit lijkt eerder opzettelijk dan een fout in de transfer. Bij deze uitgave zit ook de 3D Blu-ray. Bij The Force Awakens moest de liefhebber hier maanden op wachten. Gelukkig voor hen is die gelijk ook verkrijgbaar.

Geluid

John Williams keerde opnieuw terug voor de muziek van de film en hij werd niet geheel onverwacht genomineerd voor een Oscar. Ook de Sound Editing en de Sound Mixing kregen die eer. Met een DTS-HD 7.1 geluidstrack komt het geluid en de muziek ook voortreffelijk uit de verschillende surround speakers. Met ruimtegevechten, grondgevechten en uiteraard het visueel prachtige gevecht in de kamer van Snoke mag het geluid zeker op tien. De voertuigen, wapens en vuistslagen vliegen door de huiskamer. Een uitstekende track!

Bonusmateriaal

Walt Disney heeft uiteraard een mooie reeks extra's meegeleverd. De voornaamste extra's staan op de tweede schijf.

Audiocommentaar: De enige extra op de schijf met de hoofdfilm is een track met audiocommentaar van een enthousiast regisseur Rian Johnson.

The Director and the Jedi: Met 95 minuten (!) een uitgebreide blik op het maken van The Last Jedi, met uiteraard een flinke rol van Rian Johnson. die overigens erg eerlijk overkomt. Er komt van alles voorbij; stuff voor de ware fan!

Balance of the Force: Dit is een video waarin regisseur Rian Johnson stil staat bij het gedachtegoed van de Force, een belangrijk onderdeel van de sagafilms.

Scene Breakdowns: Dit zijn drie mooie featurettes waarin wordt gekeken naar de realisatie van drie mooie scènes in de film. De titels zijn Lighting the Spark: Creating the Space Battle, Snoke and Mirrors en Showdown on Crait

Andy Serkis Live! (One Night Only): Dit is een fraai blik op Andy Serkis tijdens zijn mocap-werk. Hij speelt uiteraard Snoke. Na een inleiding van Johnson, zie je beelden waarin de digitale Snoke is vervangen met Serkis in mocap-kleding. Aardig.

Deleted Scenes: Dit zijn veertien scènes, met optioneel commentaar van Johnson. Tevens een inleiding. Met een speelduur van 23 minuten.

Werkelijk een prachtfilm; voor jong en oud!

Star Wars: The Last Jedi zal net als de voorgangers bekritiseerd blijven. Mogelijk gaat het vervolg e.e.a. in een andere daglicht plaatsen, al wordt het moeilijk om bepaalde keuzes rond Luke Skywalker, Snoke en andere personages te rechtvaardigen in de ogen van de tegenstanders. Visueel is de film prachtig en de verschillende gevechten blijven geweldig om terug te zien. Maar dat in de complete film geen enkele lichtzwaard-duel te zien is... De hoop is gevestigd op J.J. Abrams en zijn Star Wars IX die eind 2019 verschijnt. Die eerste trailer voor The Last Jedi hieronder:



NieuwsFilm

meest populair