Events & Festivals

Star Wars: A New Hope - de weg naar 'Solo'

De komende weken kijken we naar alle live-action Star Wars-films die tot nu toe verschenen.

door Jim Pedd om 09:15 in Events & Festivals
Vanaf 23 mei draait Solo: A Star Wars Story in de bioscoop. Het is alweer de tiende live-action film in de franchise. Genoeg reden dus om eens terug te kijken. Hoe is de franchise ooit begonnen en geëvolueerd? We kijken naar alle live-action films, op volgorde van verschijning.


Star Wars: Episode IV - A New Hope (1977)
Regie: George Lucas | Cast: Mark Hamill (Luke Skywalker), Harrison Ford (Han Solo), Carrie Fisher (Princess Leia), Alec Guinness (Obi-Wan Kenobi), Anthony Daniels (C3-P0) e.a.
In 1971 tekende George Lucas een contract bij Universal Pictures, voor twee films. Een daarvan zou, na vele jaren van proberen, A New Hope worden. Niemand had verwacht dat het zo'n groot succes zou worden. Sterker nog: Lucas ging er zelf vanuit dat de film zou floppen. En wie had nou ook verwacht dat een film waarin een van de hoofdpersonen eruit ziet als een langharige hond succesvol zou worden?

Het plot
A New Hope is het eerste deel van een tweede trilogie in wat door George Lucas als een meerdelige saga bedacht werd. De film begint op iconische wijze: we zien een ruimteschip dat achtervolgd wordt door een nog veel groter ruimteschip. Twee robots, R2-D2 en C3-P0 weten te ontkomen, waarbij R2-D2 een geheim met zich meedraagt. Samen stranden ze op de woestijnplaneet Tatooine, waar ze na een omweg gevonden worden door de jonge knul Luke Skywalker. Maar het kwaadaardige Keizerrijk blijkt achter de robots aan te zitten en vermoordt de oom en tante van Luke, die daarom niets meer heeft om hem op de desolate planeet te houden. Samen met zijn nieuwgevonden mentorfiguur Obi-Wan Kenobi, de twee robots en smokkelaar Han Solo (en diens co-piloot Chewbacca) gaan ze op weg naar Alderaan, om de robots terug te brengen naar de Rebellen.

Eenmaal daar, komen ze erachter dat de hele planeet verwoest is met een nieuw superwapen: de Death Star. Het ruimteschip van de groep, de Millennium Falcon, wordt gevangen, maar weet uit handen van de Storm Troopers te blijven. En ze komen erachter dat niemand minder dan Princess Leia, de eigenares van R2-D2, gevangen zit op de Death Star. Ze bevrijden haar, waarbij Obi-Wan om het leven komt tijdens een gevecht met zijn voormalig leerling, Darth Vader. Samen brengt de groep R2, die de bouwplannen van de Death Star blijkt te hebben, naar de basis van de Rebellen. Daar vindt men een zwakke plek, die gebruikt wordt om de Death Star te vernietigen. Daarbij maakt Luke gebruik van de mysterieuze Force. Het vormt de eerste overwinning van de Rebellen op het Keizerrijk, waarmee er eindelijk weer hoop in het sterrenstelsel is.

Oorspronkelijke plannen
Net als elke film, zijn er ook van A New hope meerdere versies gemaakt. In de eerste versie van de film was er niet eens een Force aanwezig, dat werd pas later bedacht. Daarnaast heette Luke Skywalker eerst Luke Starkiller en was zijn vader Annikin nog een dappere Jedi. Ook was er lange tijd een verhaallijn rond de Princess of Ondos, en zou het Keizerrijk compleet verslagen worden in de eerste film. Dat werd anders, net als de naam, die ooit Adventures of Luke Starkiller, as taken from the Journal of the Whills, Saga I: The Star Wars was.

Problemen met regie
George Lucas heeft nauwelijks films geregisseerd, en het heeft er alle schijn van dat de moeizame productie van A New Hope daar de oorzaak van is. Lucas had tot dan toe alleen American Graffiti gemaakt, een indiefilm, waarbij hij zelf veel moest doen als regisseur en een kleine cast en crew had. Dat was bij deze sci-fi film anders; Lucas botste daardoor vaker met crewleden die vonden dat Lucas hun werk overnam. Ook schijnt hij moeite gehad te hebben met de grote groepen mensen en namen weinig crewleden het project echt serieus. Zij hadden het gevoel dat het een kinderfilm zou worden, zonder echt potentieel. Lucas leek tijdens de productie dan ook vaak depressief en mengde nauwelijks met zijn cast- en crewleden.

Ontvangst en box office
Bij release was A New Hope een groot succes. Op RottenTomatoes scoort de film gemiddeld een 8,6. "Een legendarisch grootse en ambitieuze start van de sci-fi saga. George Lucas heeft onze ogen geopend voor de mogelijkheden van blockbusters en de zaken zijn nooit meer hetzelfde geweest." Gek is die consensus niet: met een budget van 11 miljoen dollar, haalde de film uiteindelijk 775,4 miljoen dollar op aan de wereldwijde box office.17 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Master Of Films

Avatar

Als je echt alles (of iig veel wil weten) lees dan The Making of Star Wars: The Definitive Story Behind the Original Film, geschreven door J. W. Rinzler. Deze Rinzler heeft ook de Marvel comic Star Wars: The Star Wars geschreven of beter gezegd uitgewerkt naar het scenario's van George Lucas.

Voor kijk matieraal is vooral Empire of Dreams een grote aanrader.

Rich Art

Avatar

Het zijn niet zijn ouders op Tatooine he... Op zich een belangrijk detail... ;)

Mav Damian

Avatar

Wow eerst Infinity War en nu Solo. What's next? Aquaman?

Frietgezicht

Avatar

Sinds de 1ste Avengers was al duidelijk dat Thanos een hoogtepunt werd maar nu wordt gedaan alsof alles is opgebouwd naar Solo hahaha.

Master Of Films

Avatar

^Star Wars: Episode IX was wellicht een betere keuze geweest.

Artificialis

Avatar

Star Wars uit 1977 en Alien uit 1979 zijn allebei tijdloze sciencefiction klassiekers die verrassend genoeg tot op de dag van vandaag goed terug te kijken zijn. Het is jammer dat de huidige Star Wars films zoveel moeite doen om het origineel te imiteren. De kartonnen, stoffen, plastic ''look'' is voortgekomen uit George Lucas' gebrek aan toegang tot modernere special effects. Het slaat natuurlijk nergens op om dit in de 21e eeuw te kopiëren.

Rich Art

Avatar

Het slaat natuurlijk nergens op om dit in de 21e eeuw te kopiëren.

Wel als je wil doen geloven dat de films op elkaar aansluiten.

rainking

Avatar

Mav Damian
Wow eerst Infinity War en nu Solo. What's next? Aquaman?

Breng ze nou niet op ideeën.

rainking

Avatar

"Het plot"

Is 't niet DE plot?

rainking

Avatar

Frietgezicht
Sinds de 1ste Avengers was al duidelijk dat Thanos een hoogtepunt werd maar nu wordt gedaan alsof alles is opgebouwd naar Solo hahaha.

Ik zit sowieso al een tijdje te wachten op een post-credits scene van een Marvel film waarin Disney een link legt naar Star Wars.

Frietgezicht

Avatar

^ Die link was er al in de The Last Jedi die zich gelijktijdig afspeelt met Infinity War. Die Luke zat rustig te chillen en a la Thanos van de zonsondergang te genieten en opeens verdween die.

Grendizer

Avatar

maar Solo speelt zich toch voor Rogue One en dan pas A New Hope af?
Dus is het dan niet de weg NA Solo?

Ed Crane

Avatar

De originele versie van A New Hope is nu wel erg houtje touwtje en primitief, maar dat heeft z'n charme.

Frietgezicht

Avatar

Kunnen ze niet ff wat scenes een reboot geven zoals het gevecht tussen Obi en Vader. Ik wil wel de Vader uit Rogue One zien.

Goov25

Avatar

Whaha. Krijgen we nou bij elke sequel of prequel zo'n lijst van films elke keer? Dan blijven we bezig. Na de Star Wars Avengers krijgen we sowieso nog de Jurassic films, de Mission:Impossible films, een eerste Purge en Venom heeft natuurlijk ook een geschiedenis.

Artificialis

Avatar

Goov25 "Whaha. Krijgen we nou bij elke sequel of prequel zo'n lijst van films elke keer? Dan blijven we bezig. Na de Star Wars Avengers krijgen we sowieso nog de Jurassic films, de Mission:Impossible films, een eerste Purge en Venom heeft natuurlijk ook een geschiedenis."

Wat is daar mis mee? Zie het als een leuke kans om op (oude) films terug te blikken, misschien nog je mening over een film te laten horen. Waarom langskomen op een site om vervolgens de inhoud ervan af te kraken?

Goov25

Avatar

arti "Wat is daar mis mee? Zie het als een leuke kans om op (oude) films terug te blikken, misschien nog je mening over een film te laten horen. "

Het is geen nieuws. Daarom. Daarvoor kom ik naar deze site.
arti "Waarom langskomen op een site om vervolgens de inhoud ervan af te kraken? "

Waarom niet? Ik mag mijn mening toch geven.

NieuwsFilm

meest populair