Algemeen

Pixar aangeklaagd voor plagiaat met 'Inside Out'

De animatiehit zou gebaseerd zijn op een ander verhaal.

door Jim Pedd om 06:00 in Algemeen
The Wrap meldt dat de Canadees Damon Pourshian een rechtszaak heeft aangespannen tegen Disney/Pixar. Hij beschuldigt het bedrijf ervan het verhaal van Inside Out geplagieerd te hebben. Volgens de aanklacht schreef hij in 1999 een script met dezelfde titel, wat het jaar erna uitgebracht werd als korte film.

Toen Sheridan College, waar Pourshian zijn verhaal schreef, een reeks studenten naar Pixar en Disney stuurde, zouden oud-klasgenoten die het verhaal kenden, dat gebruikt hebben. Daar de titels expliciet overeenkomen, en het thema van beide verhalen ook heel erg overeenkomt, kan het volgens Pourshian niet anders dan dat er plagiaat gepleegd is. Zo draaien beide verhalen om de manier waarop de buitenwereld verbonden is aan de interne leefwereld van een persoon; emoties worden in beide gevallen weergegeven als eigenschappen die reageren op de buitenwereld.

Het duurde enkele jaren voordat Pourshian de zaak aanspande, omdat hij pas net erachter is gekomen dat Disney en Pixar zijn film vertoond hebben en dat oud-klasgenoten naar de bedrijven zijn gegaan om daar te werken. Nu eist hij een schadevergoeding van Pixar, van een onbekend bedrag.

Inside Out is geregisseerd door Pete Docter en Ronnie del Carmen en draait om de jonge Riley Anderson en haar vijf meest prominente emoties. Die hebben invloed op haar alledaagse handelingen en taalgebruik.

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

NieuwsFilm

meest populair